ГоловнаСуспільствоПодії

Біля арсеналу в Калинівці сталася пожежа (оновлено)

Військова прокуратура розслідує пожежу і вибухи боєприпасів як недбалість.

Фото: facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Біля 48-го арсеналу, розташованого на околиці Калинівки на Вінниччині, виникла пожежа.

Про це йдеться на сайті Калинівської РДА.

Фото: facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Фото: facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Пресслужба Міноборони повідомила, що пожежа почалася близько 11:30. Чергові служби арсеналу зафіксували задимлення на ділянці підриву боєприпасів. Сталося шість вибухів раніше вивезених на утилізацію боєприпасів.

На місце події вирушила оперативна група на чолі з першим заступником начальника Генерального штабу Збройних сил України.

За попередньою інформацією, задимлення сталося через горіння близько двох гектарів сухої трави.

"Сталося загоряння трави поблизу військових складів. Там зараз працюють пожежники, загоряння зараз локалізують. Але ми задля техніки безпеки готуємося до евакуації школярів і дітей із садків у нашому місті і в Павлівці, розташованій ближче до арсеналу", - сказав "Укрінформу" мер Калинівки Анатолій Шамалюк.

Сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький тим часом сказав, що в селі чутно вибухи. Є інформація, що це вибухають незібрані боєприпаси, які розлетілися під час пожежі 2017 року.

Фото: vezha.vn.ua

Оновлення 14:00. Рятувальники ліквідували пожежу на території арсеналу, повідомила у фейсбуці пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

"Оперативною групою на чолі з першим заступником начальника Генерального штабу ЗС України було проведено обліт території арсеналу в смт Калинівка. Станом на 13:00 загоряння ліквідовано. Місцями спостерігаються поодинокі задимлення території", - йдеться в повідомленні.

Зараз на місці події працюють фахівці ДСНС, працівники Нацполіції і Військової служби правопорядку.

Загроз для військовослужбовців і цивільного населення, а також постраждалих немає.

Оновлення 20:42. За фактом пожежі і детонації боєприпасів на військовій базі в Калинівці військова прокуратура Вінницького гарнізону почала кримінальне провадження за ч. 3. ст. 425 Кримінального кодексу України ("Недбале ставлення до військової служби").

Фото: vppnr.gp.gov.ua

За даними пресслужби військової прокуратури Центрального регіону, попередньо встановлено, що близько 11:40 11 вересня на технічній території 48 арсеналу, розташованого в м Калинівка Вінницької області, в районі відкритого майданчика відбулося близько шести вибухів боєприпасів, що підлягають утилізації. Можлива причина - загоряння сухої трави, в результаті чого відбулася почергова детонація окремих боєприпасів, які лежали на землі.

Фото: vppnr.gp.gov.ua

Усі версії і дії посадових осіб військової частини перевіряються.

"На цій території не було закінчено проведення робіт щодо виявлення та знешкодження боєприпасів, які вибухали в ніч з 26 на 27 вересня 2017 року. Відстань від краю горіння трави до майданчиків зберігання боєприпасів становила близько 150-200 метрів", - відзначають в прокуратурі.

Фото: vppnr.gp.gov.ua

Фото: vppnr.gp.gov.ua

Нагадаємо, 26 вересня 2017 року на території арсеналу Міноборони у Калинівці виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. За даними військової прокуратури, причиною пожежі стала диверсія. Тоді також повідомляли, що причиною загоряння став підпал із безпілотника. На складі зберігали 138 тис. тонн боєприпасів. За словами міністра оборони Степана Полторака, пожежа знищила 70% із них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram