ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінрегіон має намір змінити норми висаджування і поливання дерев у містах

На одній і тій самій вулиці, але без дерев, температура влітку може сягати близько 40-50 градусів, а з деревами вона знижується практично вдвічі.

Мінрегіон має намір змінити норми висаджування і поливання дерев у містах
Фото: Надано Володимиром Карплюком

Міністерство регіонального розвитку оновлює державні будівельні норми благоустрою, в тому числі в частині озеленення міст. Міністерство має намір повністю змінити застарілі норми висаджування і поливання дерев уздовж вулиць і на площах.

Про це повідомляють на сайті Кабміну з посиланням на заступника міністра регіонального розвитку Лева Парцхаладзе (після зміни уряду Мінрегіонбуд перейменовано в Мінгромад, а Парцхаладзе незабаром може позбутися посади).

«Чому в Україні погано ростуть дерева? Рік не в кліматі і глобальному потеплінні, а в тому, що дерева абсолютно неправильно висаджують і поливають. Підсумок - купа коштів, викинутих на вітер, адже в таких умовах навіть витривала рослина довго не протягне. Ми взяли за основу європейський і інший зарубіжний досвід, і є кілька дієвих і дійсно крутих ідей, які можна було б реалізувати в Україні. Тому плануємо більш докладно вивчити це і внести відповідні зміни до державних будівельних норм благоустрою», - зазначив Парцхаладзе.

Він підкреслив, що згадані норми важливо змінити, оскільки дерева відіграють дуже важливу роль у розвитку міст, поліпшенні їх екологічного стану і комфорту жителів.

Наприклад, на одній і тій самій вулиці, але без дерев, температура влітку може сягати 43, а то і 50 градусів. З деревами вона знижується практично вдвічі - до 18-26 градусів. «Цікаві факти: тільки протягом 1 року 1 дерево може охолоджувати повітря не гірше від 10 кондиціонерів, які працюють безперервно. Дерева вбирають у себе близько 13 тис. літрів дощової води щорічно і фільтрують близько 28 кілограмів забруднень. І разом із тим, на жаль, дехто вбачає в них лише дрова», - зазначив заступник міністра.

Мінрегіон має намір висаджувати тільки великомірні дерева з правильно сформованою кроною, передбачаючи професійні системи садіння дерев у міських умовах, які сприяють більш ефективному їх поливанню, а також спеціальні панелі, які не дозволяють корінню «підривати» покриття над ними.

Наприклад, у Канаді працює система TreeParker, яка забезпечує необхідний простір для росту кореневої системи, витримує транспортні навантаження і додатково сприяє управлінню зливостоками.

Нагадаємо, з 1 листопада цього року набудуть чинності нові будівельні норми щодо кількості жіночих вбиралень під час будівництва нових або реконструкції наявних закладів культури.

Тепер розрахунок такий: 1 санітарний прилад на 15 осіб у кінотеатрах і 1 санпрлад на 10 осіб у театрах. Їх кількість буде визначатися розрахунковою місткістю цих установ. Наприклад, якщо театр розрахований на 600 відвідувачів, то раніше потрібно було проєктувати 30 жіночих туалетів (кабінок), а за новими нормами - 60.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram