ГоловнаСуспільствоВійна

Спостерігачі ОБСЄ патрулювали позиції ЗСУ разом з окупантами, - українська сторона СЦКК

Українська сторона спільного центру контролю скерувала в ОБСЄ лист про неприпустимі дії міжнародних спостерігачів.

Спостерігачі ОБСЄ патрулювали позиції ЗСУ разом з окупантами, - українська сторона СЦКК

Українська сторона СЦКК передала Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні інформаційний лист про інцидент за участю міжнародних спостерігачів: напередодні представники СММ ОБСЄ були помічені в спільному патрулюванні з бойовиками ОРЛО. Про це повідомляє пресцентр ООС на сторінці у фейсбуці.

Українська сторона СЦКК зазначила, що напередодні, 1 вересня, інтернет-ЗМІ опублікували в соціальних мережах фото- й відеоматеріали, де оператор дрона СММ ОБСЄ перебував у оточенні цивільних осіб і членів незаконних збройних формувань ОРЛО. На відео зафіксовано, як вони коментують і фіксують на свої фото- і відеокамери зображення монітора оператора безпілотника, який у цей час перебував над ділянкою розведення сил і засобів №1 "Станиця Луганська" і його околицях, які є під контролем України.

Відповідно до Кодексу поведінки ОБСЄ посадові особи організації мають поводитися в будь-який час так, щоб відповідати статусу міжнародного державного службовця, утримуватися від будь-яких дій, які можуть поставити під сумнів їхню здатність діяти неупереджено.  

"Замість цього, вищевказані факти втручання в діяльність СММ ОБСЄ, очевидно з їхньої згоди, дають привід вказувати на те, що представниками патруля СММ ОБСЄ був порушений один з базових принципів Місії, а саме неупередженості", - сказано в повідомленні.

У своєму зверненні українська сторона СЦКК закликала провести детальний розбір ситуації, зробити відповідні висновки, і висловила надію про те, що СММ ОБСЄ надалі буде неухильно дотримуватися принципів роботи.

Нагадаємо, раніше журналіст Костянтин Реуцький повідомив, що вдалося зняти на відео, як спостерігачі СММ ОБСЄ демонструють членам незаконних збройних формувань відео з дрона, запущеного над позиціями українських військ.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram