ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні випробували модернізовані "Гради" - нову систему залпового вогню "Берест"

За підсумками випробувань вирішено замінити шини на потужніші, для збільшення прохідності.

В Україні випробували модернізовані "Гради" - нову систему залпового вогню "Берест"
Система залпового огня "Берест"
Фото: armyinform.com.ua

Підприємство "Шепетівський ремонтний завод", що входить у концерн "Укроборонпром", за власні гроші розробило проєкт реактивної системи залпового вогню, яка отримала позначення БМ-21УМ і назву "Берест".

Про це повідомляє АрміяInform.

"Проєкт - глибока модернізація комплексу БМ-21 "Град". Її суть - в заміні агрегатів, а також у застосуванні нових пристроїв. Усі комплектуючі - українського виробництва, що значно знижує вартість виробу і виключає імпортозалежність. "Берест" здатен замінити у військах морально і фізично застарілі ще радянські "Гради", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що проєкт "Берест" передбачає збереження основних особливостей базового зразка і декількох його агрегатів. У той самий час тут замінять різноманітні вузли і встановлять сучасні пристрої. За словами розробників, це дозволить оптимізувати виробництво, підвищити технічні характеристики і поліпшити бойові якості комплексу.

Фото: armyinform.com.ua

Установка додаткових десяти пускових труб збільшує мобільність і потужність "Береста" для ураження цілей з різних позицій без додаткової перезарядки боєкомплекту.

Також у новому проєкті розробники відмовилися від базового шасі застарілого "Уралу". Тепер використовується шасі КрАЗ-5401НЕ. Заплановано також установити бортовий комп'ютер, який дозволяє в режимі онлайн приймати координати і розвіддані для ураження цілей.

Фото: armyinform.com.ua

"Під час проєктування "Береста" тісно співпрацювали саме з тими, хто обслуговує в умовах бойової обстановки ракетні системи залпового вогню - військовими артилерійських підрозділів. Врахували їхні поради і побажання", - зазначив головний інженер заводу Станіслав Войтенко.

Після успішних ходових випробувань "Береста" було вирішено замінити шини на потужніші, щоб збільшити прохідність авто на місцевості.

Зараз "Берест" готують до виставки "Зброя та безпека", яка відбудеться в жовтні в Києві.

Нагадаємо, вперше показали "Берест" у жовтні минулого року. Зазначалося, що для виробництва машини було використано виключно українські комплектуючі.

У 2015 році Харківське конструкторське бюро ім. Морозова представило нову реактивну систему залпового вогню "Верба" - нове покоління РСЗВ БМ-21 "Град".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram