ГоловнаСуспільствоЖиття

Після вибуху в Архангельській області лікарі РФ розповіли, що без засобів захисту контактували з людьми з променевою хворобою

Їх ніхто не попередив про те, що постраждалі радіоактивні.

Після вибуху в Архангельській області лікарі РФ розповіли, що без засобів захисту контактували з людьми з променевою хворобою
Фото: vesti.kz

Із зараженими постраждалими внаслідок радіації після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області контактували близько 90 осіб. При цьому нікому з них не повідомили, що вони контактують з "радіоактивними" людьми.

Про це повідомляє російська служба "Бі-бі-сі" з посиланням на співробітників Архангельської обласної клінічної лікарні, які вважали за краще залишитися інкогніто.

За словами джерел, постраждалих відправляли в Архангельську обласну клінічну лікарню і в міську лікарню імені Семашка. Деяких з полігону забирали вертольоти санітарної авіації.

Приблизно через годину після того, як пацієнтів привезли в одну з лікарень, лікарі зрозуміли, що в них променева хвороба.

"Картина променевого ураження розвивалася за години. Доза радіації була дуже великою. Беруть аналізи і видно, як гине цей паросток. Це означає - дуже велика доза радіації", - розповіли джерела.

Спочатку, лікарів ніхто не попереджав про те, що постраждалі радіоактивні. Лікарям довелося на місці придумувати для себе захист. Наприклад, респіратори вони знайшли в комплекті захисту екіпажів вертольотів. Крім того, коли хворі надійшли в лікарню, медзаклад не закрили, оскільки не було інформації про радіаційне зараження пацієнтів. У приймальному покої залишалися інші хворі, надходили нові.

За словами одного зі співрозмовників, персонал лікарні відчув сильний стрес, багато лікарів перебувають у важкому психологічному стані. Причиною цього стану є те, що від персоналу приховали заради збереження держтаємниці інформацію, яка стосувалася їхньої безпеки.

Під час дезактивації військові забрали весь одяг потерпілих, ноші. Демонтували ванну в приймальному покої.

"Тому що вона шуміла так, що дезактивація нічого б не змінила", - сказав один із медиків.

9 серпня постраждалих відвезли в Москву, після чого в лікарні провели дезактивацію, військові вилучили всі документи і історії хвороб.

Нагадаємо, на спільній пресконференції з Еммануелем Макроном у Парижі президент Росії Володимир Путін уперше прокоментував вибух на військовому полігоні в Архангельській області. За його словами, ситуацію в зоні події в Сєвєродвінську контролюють фахівці, серед яких і незалежні експерти, "ніякої загрози там немає".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram