ГоловнаСуспільствоЖиття

Коболєв запропонував українцям зробити "газовий запас" на зиму за літніми цінами

Пропозиція буде діяти до 25 вересня.

Коболєв запропонував українцям зробити "газовий запас" на зиму за літніми цінами
Фото: facebook.com/Andriy Kobolyev

НАК "Нафтогаз України" запускає новий продукт для побутових споживачів під назвою "Газовий запас". Побутові споживачі зможуть придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використовувати його протягом опалювального сезону.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"Ціна газу для населення за минулі п'ять місяців знизилася на 25%. Зараз вона нижча, ніж рік тому. Є ризик, що взимку газ подорожчає, тому що на нього збільшується попит. На це вказують і поточні біржові прогнози. Багато наших комерційних клієнтів вже зафіксували свої витрати на газ, передоплативши бажані обсяги. Тепер така можливість є і у побутових споживачів. Такий продукт існує на багатьох розвинених ринках", - цитує пресслужба главу "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

У своєму фейсбуці Коболєв зазначив, що, з огляду на плани Росії організувати чергову "газову війну", складно спрогнозувати зимову ціну на газ.

"Україна взяла на себе зобов'язання забезпечувати ринкові ціни на газ з 1 січня 2020 року, і це зараз відображено в постановах уряду. Щоб дати вам більше контролю над ситуацією, ми запускаємо продукт "Газовий запас", скористатись яким зможе кожен житель України, який купує газ", - написав він.

За словами Коболєва, суть пропозиції проста: кожен побутовий споживач може заздалегідь придбати необхідний обсяг газу за фіксованою річною низькою ціною, а використовувати його - взимку.

Пропозиція буде діяти до 25 вересня. Відпускна ціна Нафтогазу - 4874,42 (без ПДВ, вартості транспортування, розподілу і запасу газзбуту). Купити за цією ціною можна до 25 тис. кубометрів на одну сім'ю.

"Для максимальної зручності споживачів Нафтогаз запропонував всім "газзбутам" реалізувати цю програму спільно. Щоб скористатися пропозицією, зателефонуйте своєму постачальнику газу", - порадив глава компанії.

Нагадаємо, Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" продавати газ населенню за мінімальним значенням цін з чотирьох сформованих на ринку: для комерційних споживачів за минулий місяць, даних Мінекономрозвитку за середньою митною вартістю газу за попередній місяць, за середньозваженою ціною на Українській енергетичній біржі, а також вартості газу за ПСО (спецзобов'язанням).

У серпні НАК продає природний газ для населення на умовах положення про накладення спеціальних зобов'язань вже за ціною 4653,54 гривень/тис. куб. м (без ПДВ і транспортування). За старою методикою в червні газ повинен був коштувати 6299 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ і витрат на транспортування і розподіл), а після зміни методики ціна упала до 5554 гривень.

На початку серпня "Нафтогаз України" оскаржив постанову Кабміну про зміну методики формування цін на газ для населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram