ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін заблокував автономізацію чотирьох національних лікарень

"Це ганебне завершення історії з саботажем перетворень".

Кабмін заблокував автономізацію чотирьох національних лікарень
Фото: День

Кабінет Міністрів на засіданні в середу відмовився розглянути питання про автономізацію чотирьох національних лікарень:Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, "Охмадиту", Інституту раку та Інституту серця.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання повідомив, що це питання не увійшло до порядку денного "через неправильну юридичну форми".

На базі цих лікарень повинні бути створені неприбуткові казенні підприємства зі статусом наукової установи.

"Блокування урядом цього рішення не тільки переносить початок позитивних змін за новими прозорими правилами в цих лікарнях, а й фактично перекладає цю непросту задачу на наступний склад уряду. Менш як три місяці до кінця року може не вистачити, щоб завершити процес автономізації таких великих закладів. Чотири національні медустанови, які надають унікальні медичні послуги, можуть залишитися без трансформації і без фінансування в 2020 році", - заявили в міністерстві.

Пацієнти цих медустанов не зможуть отримувати безоплатні послуги за програмою медгарантій, а медустанови не зможуть самостійно розпоряджатися заробленими коштами.

"Це ганебне завершення історії з саботажем цих перетворень, яка тривала кілька останніх місяців", - прокоментувала рішення уряду в.о. міністра Уляна Супрун.

У МОЗ зазначили, що половина спеціалізованих медичних установ вже автономізовані, ще чверть перебуває в процесі реорганізації, а решту медустанов повинні почати цей процес у вересні, щоб встигнути до початку оголошення Національною службою здоров'я прийому заяв на контрактування на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram