ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ перекваліфікує склад бригад екстреної медичної допомоги

У бригадах екстреної медичної допомоги працюватимуть парамедики і екстрені медичні техніки.

МОЗ перекваліфікує склад бригад екстреної медичної допомоги

Кабмін вніс зміни до постанови «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги», згідно з якою, до базового складу бригади екстреної медичної допомоги (ЕМД) входитимуть парамедик і екстрений медичний технік. Про це повідомлять пресцентр МОЗ.

Щоб впровадити ці зміни, потрібно перехідний період - до 2025 року.

«Ухвалена постанова змінює склад бригад екстреної медичної допомоги та вводить поняття «бригади парамедиків». Такі бригади працюватимуть паралельно з лікарськими і фельдшерськими бригадами екстреної медичної допомоги. Ці три види бригад будуть працювати до 2025 року», - сказано в повідомленні МОЗ.

У 2025 році склад всіх бригад ЕМД повинен відповідати єдиним стандартом. До цього часу всі фельдшери, медсестри і медбрати, які працюють в бригадах екстреної медичної допомоги, повинні пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик».

Парамедик - це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі і своєчасно транспортує потерпілого в лікарню.

Після закінчення навчання медики складатимуть теоретичні та практичні іспити. Ті, хто успішно пройде курс, - зможуть отримати нові умови праці, в тому числі збільшену зарплату.

Зміни також стосуються і водіїв, що працюють в бригаді ЕМД. До 2025 року вони повинні перевчити на кваліфікацію «екстрений медичний технік». Це людина без медичної освіти, але зі спецпідготовкою, що допомагає в наданні професійної медичної допомоги пацієнту.

Професії «парамедик» і «екстрений медичний технік» були введені наказом Мінекономрозвитку від 26 жовтня 2017 року. Парамедиків в Україні почали готувати з минулого року.

Нагадаємо, 20 серпня МОЗ заявив про наміри змінити підхід до підготовки лікарів і впровадити нову модель інтернатури. Проект передбачає збільшити тривалість інтернатури до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології. Також передбачено скорочення кількості спеціальностей, за якими буде здійснюватися набір в інтернатуру, - з 34 до 13.

Після інтернатури лікарі будуть проходити резидентуру, тривалість якої буде залежати від складності спеціалізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram