ГоловнаСуспільствоОсвіта

МОЗ має намір упровадити нову модель інтернатури

Проєкт пропонує збільшити тривалість інтернатури до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології.

МОЗ має намір упровадити нову модель інтернатури
Фото: Информ-UA

Міністерство охорони здоров'я України має намір з 2020 року змінити підхід до підготовки лікарів і впровадити нову модель інтернатури. Про це свідчить відповідний проєкт наказу "Про затвердження Положення про інтернатуру", оприлюднений на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Проєкт наказу пропонує збільшити тривалість до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології (один рік). На цей момент студенти-медики проходять інтернатуру протягом одного-трьох років залежно від спеціальності.

Також заплановано, що після інтернатури лікарі будуть проходити резидентуру, тривалість якої буде залежати від складності спеціалізації.

«Зараз є істотна різниця між кількістю років підготовки лікарів в Україні й у світі. Наприклад, у США підготовка лікаря акушера-гінеколога триває 12 років, тоді як в Україні - 9. Це є нерелевантним досвідом і виключає конкуренцію українських фахівців на світовому рівні», - сказано в повідомленні МОЗ.

Нова модель передбачає скорочення кількості спеціальностей, за якими буде здійснюватися набір в інтернатуру - з 34 до 13 (акушерство і гінекологія, анестезіологія та інтенсивна терапія, внутрішні хвороби, загальна практика сімейна медицина, загальна стоматологія, медицина невідкладних станів, педіатрія, психіатрія, отоларингологія, офтальмологія, радіологічна онкологія і ядерна медицина, радіологія, хірургія).

МОЗ також пропонує ввести розподіл за електронним реєстром згідно з результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Для студентів, які складають тільки ліцензійний іспит "Крок 2", рейтинговим показником буде його підсумок. Однак форма навчання студентів не впливатиме на розподіл.

Заплановано, що проходити інтернатуру студент зможе тільки в установах, які будуть відповідати затвердженим МОЗ вимогам до баз стажування, тобто вони повинні мати хорошу матеріально-технічну базу і достатній пацієнтопотік.

Після проходження інтернатури студенти повинні скласти інтегрований іспит "Крок-3" зі своєї спеціальності. Допуском до «Кроку» буде об'єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ).

Нагадаємо, в Україні створили перший у країні центр, який сприятиме розвитку медсестринства.

Центр буде  збільшувати практичну підготовку на додипломному етапі освіти, працюватиме над вищою освітою і науковим ступенем за фахом «Медсестринство».

Також в обов'язки центру увійде підвищення кваліфікації медсестер і медбратів, посилення ролі цієї професії через розширення повноважень, крім того, запровадять сертифікацію, яка допоможе розширити повноваження цієї професії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram