ГоловнаСуспільствоВійна

Російські військові в Криму випадково запустили ракету "повітря - земля"

Ракета зруйнувала ангар, знищивши на шляху апаратуру і ще одну аналогічну ракету.

Російські військові в Криму випадково запустили ракету "повітря - земля"
Фото: wikipedia.org

Російські військові в Криму у 2017 році випадково запустили керовану ракету класу "повітря - земля".

Про цей інцидент стало відомо тільки зараз завдяки судовому розгляду, пише "Коммерсант".

Двоє техніків на військовому аеродромі біля міста Сакіо здійснювали контроль за технічним станом авіаційних керованих засобів ураження, зокрема двох ракет Х-29ТД, з якими перед цим здійснював виліт винищувачів Су-30СМ.

Під час робіт відбулося випадкове спрацьовування, в результаті якого авіаційна ракета класу "повітря - земля", що має довжину близько 4 м і вагу близько 700 кг (приблизно 100 кг припадає на вибухову речовину бойової частини), знесла ворота і частину стіни ангара, знищивши на шляху апаратуру і ще одну аналогічну ракету.

Бойова частина не спрацювала, але в результаті несанкціонованого запуску списувати довелося дві Х-29ТД і спецапаратуру для їх перевірки. Вартість кожної ракети оцінили у 18 млн 459 тис. рублів (майже $280 тис.), інше знищене обладнання - в 9,5 млн рублів ($140 тис.).

Щодо військових завели справу за ч. 1 ст. 349 КК РФ (порушення правил поводження зі зброєю і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих).

Нагадаємо, що після окупації Криму Росією півострів почав стрімко мілітаризуватися. За оцінкою МЗС України, найближчими роками кількість військових там може досягти 50 тисяч осіб. У Криму розміщені чотири дивізіони ракетних систем С-400.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram