ГоловнаСуспільствоЖиття

Підозрюваного у вбивстві Гандзюк Левіна затримали в одній з країн ЄС, а після допиту відпустили, - адвокат

Після проходження Левіним поліграфа СБУ повідомило, що не подаватиме документів на його екстрадицію.

Підозрюваного у вбивстві Гандзюк Левіна затримали в одній з країн ЄС, а після допиту відпустили, - адвокат
Алексей Левин
Фото: стопкадр видео

Підозрюваного в убивстві херсонської антикорупційної активістки Катерини Гандзюк кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленко) затримали в одній з країн ЄС, однак відпустили після допиту.

Про це повідомив у фейсбуці адвокат голови Херсонської облради Владислава Мангера, підозрюваного в організації нападу на Гандзюк.

"Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи «Хто замовив Катю Гандзюк»: Олексій Левін був затриманий поліцією однієї з країн ЄС у рамках договору про надання правової допомоги з Україною. Відразу ж після затримання Левіна, генеральний прокурор Луценко заявив про те, що до кінця тижня Мангеру буде висунуто звинувачення і справу передадуть до суду. Своєю чергою, Олексій Левін після затримання заявив про політичне переслідування в Україні і попросив надати йому статус біженця", - написав адвокат Мангера Андрій Мурашкін.

За словами адвоката, Левіна допитали і, згідно з практикою країни, в якій його затримали, невідкладно направили на проходження поліграфа. В результаті поліграф підтвердив, що все сказане Левіним є правдою і до нападу на Гандзюк він не причетний.

Після цього європейські правоохоронці дозволили своїм українським колегам провести бесіду з підозрюваним і запропонували подати запит на його екстрадицію.

"Однак, поговоривши з Левіним, українська СБУ повідомила, що не подаватиме документів на його екстрадицію, без пояснення причин. У підсумку були змушені відпустити Олексія", - додав адвокат.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року в Херсоні активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою, від опіків вона померла в лікарні 4 листопада. Того ж дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "закінчене вбивство".

4 грудня 2018 року правоохоронці заочно повідомили Левіна про підозру в причетності до вбивства Гандзюк. За даними слідства, він був важливим елементом підготовки та організації нападу на активістку.

За звинуваченням у нападі на Гандзюк засуджені Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук. 5 серпня вирок набув чинності. Однак невідомими залишаються замовники вбивства. За інформацією журналістів, посередником між замовниками та виконавцями вбивства був помічник народного депутата Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Торбіну.

У січні 2019 року СБУ оголосила в розшук Олексія Левіна (Москаленко) за підозрою в організації вбивства Катерини Гандзюк.

На початку серпня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що в затриманні підозрюваного у вбивстві Гандзюк Левіна беруть участь іноземні спецслужби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram