ГоловнаСуспільствоОсвіта

Новий український правопис не перевірятимуть на ЗНО найближчі п'ять років

Якщо учні будуть використовувати його під час виконання творчого завдання, це не буде вважатися помилкою.

Новий український правопис не перевірятимуть на ЗНО найближчі п'ять років
Фото: litopys.org.ua

Центр оцінювання якості освіти заявляє, що знання нового українського правопису не перевірятимуть на зовнішньому оцінюванні найближчі п'ять років.

Про це повідомив виконувач обов'язків директора Центру Валерій Бойко, передають "Українськi новини".

"У зв'язку з набуттям чинності нового українського правопису, згідно з документом Міністерства освіти і науки, в найближчі 5 років нові норми українського правопису, поки вони не стануть усталеною практикою навчання в закладах загальної середньої освіти, не перевірятимуся в тесті з української мови та літератури. Тобто не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання "проект-проєкт," "кафедра-катедра" і так далі ... Це не буде об'єктом перевірки під час тесту з української мови та літератури", - сказав він.

При цьому, за словами Бойка, якщо учень буде використовувати новий правопис під час виконання творчого завдання, це не буде вважатися помилкою.

Нагадаємо, 22 травня Кабінет Міністрів затвердив постанову №437 "Питання українського правопису", яким схвалено нову редакцію українського правопису. Документ підготувала спеціально створена Національна комісія з питань правопису, до складу якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України.

27 травня було опубліковано повний текст нового українського правопису. Зміни можна умовно розділити на дві групи: зміни без варіантів і доповнення до вже чинних норм.

Новий український правопис застосовується з 3 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram