ГоловнаСуспільствоЖиття

Слідчий, обвинувачений у справі про переслідування активістів Майдану за перевезення шин, не з'явився до суду

Адвокат обвинуваченого Гончаренка заявив, що його підопічний "поїхав до родичів і захворів".

Слідчий, обвинувачений у справі про переслідування активістів Майдану за перевезення шин, не з'явився до суду
Прокурор Сергей Табалюк
Фото: LB.ua

В Оболонському районному суді Києва відклали слухання справи за епізодом незаконного затримання водіїв Дмитра Юрченка та Михайла Овсієнка 24 січня 2014 року у передмісті Києва "за перевезення шин" і притягнення їх до кримінальної відповідальності, взяття під варту і інкримінування "організації масових заворушень".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На лаві підсудних четверо: слідчі Солом'янського райвідділу (В. Р. Гончаренко, О. В. Борисенко, Б. В. Бондюк) і прокурор Солом'янської прокуратури А. А. Уздемир. Усі вони не утримуються під вартою.

Адвокат обвинуваченого Гончаренка заявив на засіданні, що його підопічний "поїхав до родичів і захворів". Довідку про хворобу адвокат суду не надав і заздалегідь суд не попередив. Це вперше, коли засідання не відбулося через відсутність обвинуваченого. Справа слухається віднедавна і знаходиться на стадії закінчення зачитування обвинувального акта.

Прокурор у справі Сергій Табалюк розповів кореспонденту LB.ua, що порівняно з іншими справами, зачитування акту відбувається швидко. За три судові засідання прочитали 75 сторінок обвинувального акта, залишилося близько 15 сторінок, після чого буде призначено порядок дослідження доказів.

Справу почали розглядати тільки у 2019 році - до цього часу протягом двох років Апеляційний суд визначав підсудність кримінальної справи - простими словами, суддів не вистачало, пояснює Табалюк.

"У зв'язку з тим, що більшість суддів допитані у справах Майдану, вони не можуть брати участь у розгляді таких справ. Цей суддя не має стосунку до справ Майдану, тому зараз немає причин відправляти справу знову в Апеляційний суд. Нарешті розпочався судовий розгляд справи", - сказав він, і додав, що обвинуваченим загрожує понад п'ять років позбавлення волі, а у справі - близько 20 свідків.

"При цьому жодних доказів того, що люди, які везли шини, брали участь у будь-яких протиправних діях. Вони безпідставно притягнули до кримінальної відповідальності людей, а суддя вибрала запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, люди просиділи у камерах якийсь час. Справа судді за цим епізодом слухається у іншому суді", - пояснив Табалюк.

Йдеться про суддю Солом'янського районного суду Світлану Кушнір. У понеділок, 12 серпня, Києво-Святошинський суд відклав до 11 вересня розгляд справи представника потерпілих про відведення судді С. В. Хрипун у справі за обвинуваченням Кушнір. На засіданні 6 серпня у тому ж суді з'ясувалося, що прокурор у цій справі Микола Ніколаєв планує відмовитися від обвинувачення. 

Розгляд справи (за чотирма слідчим) призначили на 25 вересня, 16:30.

"На момент складання обвинувального акта, кілька років тому, обвинувачені працювали у правоохоронних органах. Де вони працюють сьогодні, мені не відомо", - повідомив прокурор. На пряме запитання, де працюють сьогодні обвинувачені, їх адвокати не відповіли, але один з них, йдучи коридором у суді, кинув: "Не працюють, що там робити, у тих органах. Під церквою стоять, гроші просять".

Нагадаємо, раніше повідомляли, що на засідання у справі про замах на вбивство активістів Майдану не ходить прокурор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram