ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун знову запропонувала провести засідання РНБО з питань вакцинації

"Тема імунізації часто стає предметом інформаційних операцій Росії, яка поширює брехню і міфи про вакцини".

Супрун знову запропонувала провести засідання РНБО з питань вакцинації
Уляна Супрун
Фото: facebook/UlianaSuprun

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликає скликати засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) через низький рівень вакцинації в країні.

Про це вона написала у фейсбуці.

"Моєю першою ініціативою після приходу в Міністерство охорони здоров'я України було звернення до РНБО з закликом скликання засідання з питання вакцинації населення. Ні публічні, ні офіційні звернення не допомогли... Першими листами новому президентові Володимиру Зеленському та секретарю РНБО Олександру Данилюку теж були заклики скликати засідання РНБО на цю тему. Досі ми не отримали відповіді і визначеної дати засідання", - написала Супрун.

Вона підкреслила, що вакцинація є "не менш важливою, ніж забезпечення військовослужбовців зброєю або впровадження стандартів НАТО".

"Без колективного імунітету і вакцинації як пріоритету перших осіб країни - ми не зможемо захистити Україну. Без розгляду питань імунопрофілактики на засіданні РНБО з відповідними рішеннями теза про цінність людського життя залишатиметься лише декларацією, не підкріпленою конкретними діями", - додала в.о . голови МОЗ.

Супрун зазначила, що часто питання вакцинації ігнорується, а також стає предметом маніпуляції.

"Тема імунізації часто стає предметом маніпуляцій і інформаційних операцій Росії, яка поширює брехню і міфи про вакцини, щоб підірвати довіру людей до вакцинації... В таких умовах ігнорувати питання вакцинації на національному рівні вкрай небезпечно. Тепер ми маємо не найкращу статистику охоплення щепленнями, а рівень захворюваності на інфекційні хвороби стабільно високий", - підкреслила Супрун.

"Наприклад, показники вакцинації серед дітей знизилися з 90% у 1990-х до 70% в 2000-х і менше ніж до 50% у 2014 році. Зокрема, упродовж останніх шести років в Україні відзначається зростання захворюваності гемофільною інфекцією в 10 разів, кашлюком - у 3,5 разу, захворюваність на дифтерію зросла в 2,5 разу, правець - удвічі. На стабільно високих рівнях тримається захворюваність на гострий і хронічний гепатит В... Також ми маємо найвищий за час незалежності України підйом захворюваності на кір. Так, у 2017 році було повідомлено про 4782 випадки, в 2018-му - про 54 810 випадків. На середину 2019 року - повідомлено про понад 54 000 випадків. З початку спалаху померло 39 осіб. Ігнорувати таку ситуацію небезпечно", - додала в.о. голови МОЗ.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я виступає за введення відповідальності за відмову від вакцинації.

У 2016 році Супрун також зверталася до керівництва країни із закликом скликати засідання РНБО з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram