ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісова закликала міжнародну спільноту посприяти звільненню тяжко хворого політв'язня Бекірова

В окупованому Криму сьогодні відбудеться "суд" над кримським татарином Едемом Бекіровим.

Денісова закликала міжнародну спільноту посприяти звільненню тяжко хворого політв'язня Бекірова
Эдем Бекиров
Фото: krymr.com

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала представників міжнародної спільноти посприяти звільненню з-під варти в окупованому Росією Криму тяжко хворого кримського татарина Едема Бекірова.

Про це вона написала у своєму фейсбуці.

"Сьогодні «Верховний суд Республіки Крим» розгляне рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою тяжко хворому громадянину України Едему Бекірову. Подальше його утримання в місці несвободи, недопуск незалежного лікаря, відсутність адекватного лікування, ймовірне транспортування в Красноперекопськ можуть мати фатальні наслідки для життя", - підкреслила вона.

Рішення Європейського суду з прав людини, які зобов'язують РФ негайно помістити Бекірова в лікарню і забезпечити йому належне обстеження та лікування, а також допустити незалежних лікарів, не виконуються, як і численні звернення Денісової й адвокатів.

"Закликаю повноважних представників міжнародної спільноти не допустити подальшого утримання Едема Бекірова в місці несвободи і вжити заходів на виконання рішень Європейського суду з прав людини для порятунку життя людини", - зазначила українська уповноважена.

Нагадаємо, жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські окупанти на в'їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. Він прямував до Криму, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в окупованому Сімферополі. Підконтрольний Кремлю "Київський районний суд" Сімферополя заарештував Бекірова.

11 червня 2019 року Європейський суд з прав людини зобов'язав окупаційну владу Криму перевести політв'язня Бекірова в лікарню, але окупанти обмежилися переведенням його в медчастину СІЗО.

Наприкінці липня Бекіров заявив про намір розпочати голодування в разі переведення кримінальної справи в Красноперекопськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram