ГоловнаСуспільствоЖиття

Адвокати "Беркута" затягують розгляд справи про силовий розгін Майдану

Справу слухають заново.

Адвокати "Беркута" затягують розгляд справи про силовий розгін Майдану
Фото: Мария Лебедева

Учора в Шевченківському суді Києва відбулося чергове засідання у справі про розгін Майдану в ніч на 30.11.2013. Обвинувачені - колишні заступники командира київського полку міліції спеціального призначення "Беркут" Олег Мариненко, Андрій Дядюк, Микола Тягнирядно, а також командири рот Юрій Шевченко і Євген Антонов

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, на засідання з'явилися всі чотири адвокати обвинувачених, у тому числі Валентин Рибін, якого не було на декількох засіданнях у справах Майдану поспіль. 

Адвокати Валентин Рибін і Володимир Смехнов
Фото: Марія Лебедєва
Адвокати Валентин Рибін і Володимир Смехнов

На минулому засіданні адвокати обвинувачених протестували проти розгляду медичних довідок потерпілих, тому що це "порушення лікарської таємниці". А на вчорашньому ж засіданні адвокати Рибін і Смехнов висловили сумніви, що ці довідки взагалі мають стосунок до справи.

"В обвинувальному акті сказано, що мій підзахисний, Тягнирядно, допустив перевищення повноважень, завдав комусь шкоди, і, напевно, потрібно надавати документи, що спочатку говорять про те, що він зробив, а потім - до яких наслідків це призвело, - сказав у своєму виступі перед судом адвокат Валентин Рибін. - Зараз ми бачимо документи від «Іванова», «Петрова», інших потерпілих, які десь колись отримали тілесні ушкодження. Невідомо, а раптом їх притягували до кримінальної відповідальності, цих потерпілих? Може, документи, які були зібрані потерпілими, викликають сумніви? А що тоді тут роблять наші підзахисні? Де прокурор вказує, що цьому потерпілому одразу один з п'яти обвинувачених завдав шкоди в результаті перевищення повноважень? Дуже шкода, що потерпілим заподіяли шкоду. Але ми тут до чого? Ми приходимо на ці засідання, щоб з'ясувати, хто винен, а замість цього з'ясовуємо, хто і за яких обставин отримав тілесні ушкодження".

Прокурор Валентин Хавін у відповідь повідомив, що висновки судмедекспертизи надали самі потерпілі, це їхнє право, і ніяких порушень КПК, як стверджував захист, немає. А інші докази, про які говорять адвокати обвинувачених, також будуть передані суду. Позицію прокурора із залу підтримали потерпілі, зокрема Сергій Колоша, якому під час розгону Майдану у 2013 році розбили голову, він потрапив на відео кількох телеканалів

Сергій Колоша
Фото: Марія Лебедєва
Сергій Колоша

Без висновків судово-медичних експертиз неможливо буде доводити, що обвинувачених у принципі в чомусь звинувачують, пояснює прокурор Валентин Хавін.

"Я включав докази, які свідчать про те, що потерпілі зверталися в правоохоронні органи із заявою про кримінальне правопорушення. Ці заяви містять інформацію про те, коли і де їм було завдано тілесних ушкоджень. Крім того, судово-медична експертиза свідчить про тілесні ушкодження. Без цих даних доводити те, що їх у чомусь звинувачують, неможливо. А що стосується участі конкретних обвинувачених у заподіянні конкретних ушкоджень, то є інші документи", - пояснює він.

Суддя Віталій Циктіч
Фото: Марія Лебедєва
Суддя Віталій Циктіч

Також відомо з матеріалів справи, що на момент заподіяння ушкоджень усі обвинувачені були в балаклавах, і встановити їхні особи відразу не було можливим.

"Ми пред'явили звинувачення командирам, і стверджуємо, що командири були на місці здійснення правопорушення, у нас є розстановка сил і засобів, яка свідчить, що вони були на місці і не зупинили інших правоохоронців, які здійснювали кримінальне правопорушення. А вони повинні були це зробити. Це свідчить, що вони причетні до цього кримінального правопорушення", - каже Валентин Хавін.

На засіданні вдалося включити докази стосовно 7 осіб.

На засіданні суду
Фото: Марія Лебедєва
На засіданні суду

Нагадаємо, справу заново слухають з 2018 року. За три конструктивні засідання у справі прокурор встиг внести докази щодо 15 осіб, а всього в справі близько 150 потерпілих. Прокурор просив суд встановити порядок дослідження доказів, за якого спочатку допитують потерпілих, вивчають матеріали справи, а потім уже допитують обвинувачених, проте суд вирішив спочатку досліджувати докази у справі, що і відбувається на цей момент.

На думку Марини Ліліченко, одного з адвокатів у справах Майдану, мета подібних дій адвокатів "Беркута" - затягнути справу. Суддя повинен долучати всі докази, але при цьому щоразу адвокати обвинувачених протестують проти кожної довідки, використовуючи одні й ті ж документи.

"Про довідки, які здобуті начебто в неналежний спосіб, захист говорив і раніше, а зараз з'явився інший аргумент: мовляв, доведіть, що це наші підзахисні завдали ці тілесні ушкодження. Це з'явилося тільки сьогодні, з приходом Рибіна. До цього захист просто протестував проти медичних довідок. Якщо є згода потерпілого, то не потрібно ніяких тимчасових спеціальних доступів до документів. Вони просто затягують процес усіма можливими способами", - каже Ліліченко.

Нагадаємо, колишніх заступників командира київського полку міліції спеціального призначення "Беркут" Олега Мариненка, Андрія Дядюка, Миколу Тягнирядно, а також командирів роти Юрія Шевченка та Євгена Антонова звинувачують у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні проведенню мітингів під час масових акцій протесту 30.11.2013 і 1.12 .2013.

Справу передали в суд у 2015 році, але у 2018-му її почали слухати заново, цьому передувало відведення судді Олени Мєлєшак. У процесі слухання справи в Мєлєшак зупинилися на першій стадії - допиті потерпілих. Оскільки стався відвід і справу почали слухати заново, потерпілих доведеться допитувати знову, коли досліджують докази. Щонайменше двоє потерпілих у цій справі вже померли. Зараз процес знаходиться на стадії дослідження матеріалів справи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram