ГоловнаСуспільствоОсвіта

Супрун вирішила створити комісію з розслідування саботування іспиту IFOM

Переважна більшість студентів, які не з'явилися на іспит, - іноземці.

Супрун вирішила створити комісію з розслідування саботування іспиту IFOM
Ульяна Супрун
Фото: kmu.gov.ua

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликає створити спеціальну комісію для розслідування саботажу іспиту з основ медицини (IFOM) студентами медичних вузів.

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

Супрун нагадала, що з 1 по 3 липня студенти медуніверситетів третього курсу за спеціальністю "медицина" складали міжнародний іспит IFOM (International Foundations of Medicine) в рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

"Сьогодні презентували його результати: іспит склали 10 099 студентів. Не з'явилися - 2783. При цьому переважна більшість - 2194 студенти - не прийшли на іспит без поважної причини. Тільки 45 осіб не з'явилися з поважної, яку вони підтвердили документом. 544 людини на час проведення іспиту були відраховані або перебували в академічній відпустці", - повідомила в.о. голови МОЗ. Вона зазначила, що середній відсоток правильних відповідей - 30,2% по всій групі (які складали українською, англійською або російською).

У березні студенти-медики складали IFOM в рамках моніторингового дослідження українською мовою. Тоді середній відсоток правильних відповідей склав 26,6%.

"Попередній аналіз результатів показує, що рейтинг кожного університету співвідноситься з явкою на іспит - медуніверситети з високою явкою мають високий рейтинговий бал з успішності. Серед них - Запорізький, Львівський, Тернопільський, Буковинський, Вінницький університети. Ті університети, які найбільше саботували, мають найнижчі бали", - підкреслила Супрун.

Як приклад вона навела Харківський університет ім. Каразіна, студенти якого у перший день складання іспиту перекрили вхід у будівлю, а аудиторії були закриті. Пізніше аудиторії відкрили, але з'ясувалося, що комп'ютери не готові до роботи.

Студенти Івано-Франківського медуніверситету також перекривали вхід у будівлю, перешкоджаючи проведенню іспиту, а також погрожували тим студентам, які таки намагалися його скласти.

Окрім того, у перший день іспиту студенту з Йорданії Аль-Шлюль Мохаммаду Абед Аллах Мохаммаду вдалося сфотографувати близько 50 тестових завдань і поширити їх в інтернеті.

Супрун підкреслила, що переважна більшість студентів, які саботували іспит і не з'явилися на нього, - це іноземці. "По суті - ті, хто приїхав в Україну не отримувати знання лікаря, а просто купити диплом. Тому що тут така опція була завжди", - зазначила в.о. голови МОЗ.

Координувала процес зі зриву іспиту колишня багаторічна керівниця Центру тестування МОЗ Ірина Булах.

"Усі, хто причетний до саботажу, будуть покарані. Зараз створюється міжвідомча комісія, яка розслідуватиме порушення і розроблятиме необхідні зміни до чинних нормативних документів, щоб запобігти таким порушенням у майбутньому. Відповідальність за них буде жорсткішою", - підкреслила Супрун.

Нагадаємо, іспит IFOM в рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту проводився в Україні вперше. Цього року поріг "склав - не склав" визначала міжвідомча група експертів після отримання результатів іспиту, беручи до уваги те, що раніше українські студенти не мали досвіду складання такого іспиту.

Наприкінці червня студенти медичного факультету Харківського університету ім. Каразіна заявили, що планують саботувати IFOM. В Окружному адміністративному суді Києва було зареєстровано відповідний позов одного зі студентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram