ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ затримала шахраїв, які наживалися на тяжкохворих

Підозрювані пропонували людям кредити через спеціальні вебплатформи.

СБУ затримала шахраїв, які наживалися на тяжкохворих
Архивное фото
Фото: npu.gov.ua

Служба безпеки України викрила групу шахраїв і затримала двох її організаторів, які наживалися на людях, котрі шукали грошові позики, в тому числі і на важкохворих людях, які потребують кредитів. Про це повідомляють у пресцентрі СБУ.

Учасники угруповання пропонували людям надання грошових позик через спеціально створені вебплатформи. Для отримання "кредиту" зловмисники вимагали попередньо переказати на підконтрольні банківські рахунки гроші за так звану перевірку і посередницькі дії. Наприклад, це могла бути оплата податку, аванс за послуги юристів, бухгалтерів і т.д. Однак після цього реальні грошові позики людям так і не надавали.

Крім того, в разі відмови клієнтів від "послуг" учасники угруповання психологічно на них тиснули і погрожували занесенням у "чорний список".

Відзначають, що до складу угруповання входили мешканці Києва. В результаті діяльності зловмисників були обмануті десятки хворих на онкологічні захворювання, які потребують дорогого лікування. За попередньою інформацією, підозрювані отримували щомісячно майже 500 тисяч гривень.

Під час обшуків за місцем проживання та в транспортних засобах зловмисників були знайдені мобільні термінали, комп'ютерна техніка, банківські картки та інші речові докази протиправних дій.

У рамках відкритого кримінального провадження затримано і повідомлено про підозру двом організаторам групи за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших учасників угруповання.

Нагадаємо, на початку липня суд у Харківській області визнав винним і засудив до 7,5 року позбавлення волі з конфіскацією 36-річного жителя обласного центру, який видурював гроші у громадян.

З липня 2013-го по червень 2016 року обвинувачений заволодів коштами 14 осіб у розмірі 2,8 млн грн. Його жертвами були заможні бізнесмени, самотні жінки і випадкові знайомі. Чоловік швидко входив у довіру до майже незнайомих людей, після чого виманював у них гроші, придумуючи різні історії. Зокрема, він видавав себе за кримінального авторитета, невиліковно хворого, працівника, людину зі зв'язками і т.д.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram