ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінрегіон оновив вимоги до систем пожежогасіння

Пожежі потрібно буде гасити тонкорозпиленою водою, яка утворює хмару і вбирає в себе тверді частинки диму.

Мінрегіон оновив вимоги до систем пожежогасіння
Фото: facebook.com/DSNSKyiv

Міністерство регіонального розвитку оновило державні будівельні норми про проектування сучасних систем пожежогасіння з використанням тонкорозпиленої води. Про це повідомила пресслужба Кабміну з посиланням на заступника міністра регіонального розвитку Льва Парцхаладзе.

Оновлені ДБН набудуть чинності з 1 листопада 2019 року.

"Сьогодні в 90% випадків пожежу ліквідують з використанням води. Але якщо робити це звичайними методами, то не тільки застосовуються занадто великі обсяги води, але і проектуються більші резервуари для зберігання, також пошкоджуються важливі цінні речі та майно, затоплюються об'єкти. Гасіння пожежі тонкорозпиленою водою довело свою ефективність у світі, тому ми впровадили можливість використання цієї технології в Україні", - зазначив Парцхаладзе.

Відзначають, що тонке розпилення води - це хмара або туман з дрібнодисперсних крапель, які з'являються завдяки спеціальній технології видування високого тиску. Завдяки цьому можна охоплювати і розпорошувати воду на великі площі горіння, а також такі краплі вбирають тверді частинки диму. Це значно знижує ризики сильного задимлення приміщень.

Проектування і монтаж цих систем повинні здійснюватися відповідно до вимог ДСТУ CEN / TS 14972 "Стаціонарні системи пожежогасіння. Системи пожежогасіння тонкорозпиленою водою. Проектування і монтаж".

Парцхаладзе відзначив, що ця технологія може бути використана в будівлях різного призначення, зокрема в житлових будинках, громадських закладах, школах, дитсадках і т.д.

Нагадаємо, з 1 листопада цього року почнуть діяти нові будівельні норми, згідно з якими кількість жіночих вбиралень повинні збільшити удвічі під час будівництва або реконструкції театрів і кінотеатрів.

Тепер будуть розраховувати 1 санвузол на 15 осіб у кінотеатрах і 1 санвузол на 10 осіб у театрах. Раніше розрахунок вбиралень у кінотеатрах був: у кінотеатрах 1 санвузол (унітаз) на 30 осіб, для театрів - 1 санвузол на 20 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram