ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд розглянув зміну запобіжного заходу для майданівця Бібіка, якого звинувачують у вбивстві Сергія Дідича

Раніше Бібік був недоамністований.

У Печерський суд сьогодні з'явився активіст Майдану Леонід Бібік, якого звинувачують у тому, що він 18 лютого 2014 року збив насмерть героя Небесної Сотні Сергія Дідича

26 липня поліція затримала Бібіка в Одеській області. Того самого дня його доставили до Печерського суду, але через зайнятість судді Бібік три ночі ночував у поліції і ще 2 дні у друзів, оскільки засідання призначили на 30 липня. За останні два роки він вперше з'явився на засідання - у в'єтнамках, з маленьким рюкзачком і пляшкою води.

 Бібік і його адвокат Наталія Моїсеєнко
Фото: Марія Лебедєва
Бібік і його адвокат Наталія Моїсеєнко

Прокурор ц справі Тетяна Сергєєва зі самого початку звернула увагу суду на те, що обвинувачений упродовж 2018 року і донині переховувався від судового розслідування, хоча був поінформований про час і місце проведення засідань, з них неодноразово намагалися зв'язатися слідчі - по телефону та письмово, надсилали повістку в Нові Петрівці, де він зареєстрований.

"Всі останні отримані нами докази свідчать про те, що Бібік ухилявся від кримінального переслідування, і у зв'язку з цим необхідне застосування більш суворого запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою строком на 2 місяці", - заявила прокурор Тетяна Сергєєва.

Адвокат Бібіка з безоплатної правової допомоги Наталія Моісеєнко у відповідь на це сказала, що звинуваченням не було надано достатньо доказів для того, щоб аргументувати посилення запобіжного заходу. Вона повідомила, що її клієнту ніхто не забороняв залишати місце проживання, він активно спілкувався в соцмережах, а телефон втратив. Вона також наголосила, що він не отримував жодних повісток до суду. Моїсеєнко додала, що крім цього Леонід Бібік служив у зоні ООС, і що у нього є маленька дочка. 

Суддя Олег Білоцерківець
Фото: Марія Лебедєва
Суддя Олег Білоцерківець

Сам Бібік теж взяв слово. Він повідомив, що останнім часом працював на будівництві в Одеській області, а також працював діджеєм і барменом, а паспорта у нього немає - "втратив під час переїзду". "Якби я знав, що перебуваю в розшуку, я б сам прийшов на засідання", - повідомив суду Бібік.

Після перерви для ухвалення рішення суддя оголосив: відхилити клопотання прокурора про взяття під варту обвинуваченого. І додав уже в більш неформальному тоні, що не має права посилювати запобіжний захід людині без підтвердження особи в суді. Тобто без паспорта.

Нагадаємо, суд над Леонідом Бібіком тривав з 2015 по 2016 рік, він потрапив під амністію. Однак рішення про амністію чинності не набуло - за скаргою потерпілих Апеляційний суд скасував це рішення і повернув справу до суду першої інстанції.

"У 2017 році відбулася зміна складу суду у зв'язку з вимушеною довгостроковою відпусткою судді Тарасюк, і справу передали судді Білоцерківцю. На засідання Бібік не прибув, зв'язку понад 9 місяців з ним не було, сусіди повідомили, що давно його не бачили за місцем реєстрації, і за рішенням Печерського суду в 2018 році його оголосили в розшук. 10 серпня було подано клопотання про утримання його під вартою, а 27 вересня 2018 року його оголосили в розшук", - пояснює прокурор у справі Тетяна Сергєєва.

Після закінчення терміну дії рішення, 12 березня 2019 року, суд за клопотанням прокуратури дав повторний дозвіл на затримання і приведення Леоніда Бібіка в суд на засідання щодо розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

18 лютого 2014 року біля Маріїнського парку Леонід Бібік намагався вирватися з оточення силовиків і побачив покинутий з відкритими дверима ГАЗ, вирішив сісти за кермо, прорвати ряди ВВ і "Беркута" та виїхати на Інститутську. На своєму шляху в Кріпосному провулку він збив "беркутівця", який отримав перелом ноги, а також активіста Сергія Дідича - насмерть.

На думку прокурора Тетяни Сергєєвої, існує велика ймовірність того, що Леоніда Бібіка знову спробують амністувати - попередня амністія фактично не відбулася, а під амністію обвинувачений потрапляє. Долю обвинуваченого продовжать вирішувати в Печерському суді 13 вересня об 11:30.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram