ГоловнаСуспільствоВійна

Подвійного агента СБУ, що працював у лавах "ДНР", виведено з окупованої території

Він уже дав важливі свідчення про українських заручників і присутність російських військових на Донбасі.

Подвійного агента СБУ, що працював у лавах "ДНР", виведено з окупованої території
Сергей Лукьяненко
Фото: Скриншот видео

З тимчасово окупованої території Донецької області був виведений завербований Службою безпеки подвійний агент, який працював у так званій "військовій прокуратурі ДНР".

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на матеріали програми "Факти тижня".

Зазначається, що подвійний агент Сергій Лук'яненко вже дав важливі свідчення про українських заручників і присутність російських військовослужбовців на тимчасово окупованій території.

Лук'яненко працював конвоїром і неодноразово бував на допитах українських громадян, які стали заручниками бойовиків "ДНР". Він почав співпрацювати зі спецслужбою, а через кілька місяців утік з окупованої території.

"Серед інформації, яку надав Лук'яненко, - свідчення участі кадрових російських військових в агресії проти України, зокрема "управління внутрішньої безпеки", до юрисдикції якого входить "військова прокуратура "ДНР" де він працював, очолювана росіянином Щедріним Дмитром Васильовичем". 2014 року Щедрін керував захопленням будівлі прокуратури Донецька", - наголошується в повідомленні.

Фото: mil.in.ua

Щедрін також брав участь у захопленні Криму. У травні 2014 року він прибув на Донбас, де 11 травня отримав посаду "командира розвідувальної роти". З 23 травня 2014-го вже на посаді "начальника управління спеціальних операцій генеральної прокуратури "ДНР" брав участь у бойових діях на території Донецького міжнародного аеропорту.

До бойових дій на Донбасі він воював у Чечні 2000 року, а потім - у Косово.

Крім інформації про керівників окупаційної адміністрації, Лук'яненко також підтвердив місце перебування близько 10 українських військовополонених, які вважалися зниклими безвісти. Також він надав слідству відео з допитів "кіборга" Богдана Пантюшенка.

Богдан Пантюшенко
Богдан Пантюшенко

Пантюшенко - командир танка 1-ї окремої танкової бригади з позивним "Броня". У січні 2015 року танк Пантюшенка разом з іншими мав вийти до Путилівського мосту, закріпитися і забезпечити прохід саперів, що планували підірвати міст, по якому бойовики висувалися з Донецька.

Нагадаємо, наприкінці червня СБУ затримала колишнього начальника ППО бригади бойовиків "ДНР" Володимира Цемаха, який володіє цінною інформацією про причетність Росії до катастрофи літака Malaysia Airlines на Донбасі.

Українські спецпризначенці оглушили його та вивезли під виглядом паралізованого пенсіонера на підконтрольну Україні територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram