ГоловнаСуспільствоЖиття

Домовленості про повернення моряків досягнуто, - Денісова

За словами омбудсмена, зараз "оформлюються останні документи".

Домовленості про повернення моряків досягнуто, - Денісова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Домовленості про повернення Україні захоплених Росією українських моряків уже досягнуто. Про це заявила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова, пише "Громадське".

Денісова зробила цю заяву в прифронтовому Щасті, під час передачі ув'язнених з ОРЛО. За її словами, для звільнення військовополонених зараз оформляються останні документи.

"Уже досягнуто домовленості, щоб повернути моряків. Є рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Зараз оформляються останні документи. Думаю, що скоро будемо зустрічати моряків на батьківщині", - заявила Денісова.

Водночас адвокат українських моряків Микола Полозов заявив, що йому невідомо про таку домовленість.

"Можу сказати, що ведуться переговори, але на якій вони стадії, коли будуть реалізовані на практиці - я не знаю, оскільки не беру в них участі. Якщо будуть проводитися якісь процесуальні дії, з оформлення документів, нам про це стане відомо, адже у відсутності захисників моряки не будуть їх підписувати. Але поки що ніхто нічого не говорив", - заявив адвокат.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що ФСБ Росії завершила розслідування щодо військовополонених моряків і передала їм матеріали кримінальної справи для ознайомлення.

Російські прикордонники атакували і захопили три українські судна - бронекатери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу" - 25 листопада 2018 року. Екіпаж кораблів захопили, звинуватили в незаконному перетині кордону та заарештували.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що жодного кримінального правопорушення не було, а Росія повинна звільнити моряків і повернути Україні кораблі. Росія це рішення не виконала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram