ГоловнаСуспільствоЖиття

У Нікітському ботсаду статую богині Флори замінять бюстом Леніна

Повернути Леніна в ботсад ухвалив суд.

У Нікітському ботсаду статую богині Флори замінять бюстом Леніна
Фото: krymr.com

Бронзову статую богині Флори, яку встановили на центральній площі в честь 200-річчя Нікітського ботанічного саду, замінять на мармуровий бюст Володимира Леніна. Так керівництво ботсаду має намір виконати рішення кримського суду, який постановив повернути на місце пам'ятник "вождю пролетаріату", передають Крим.Реалії.

Як розповів заступник директора Нікітського ботанічного саду Андрій Паштетський, скульптуру Флори подарували на ювілей Нікітського ботанічного саду 2012 року.

"Тоді її встановили на честь двохсотріччя саду, приїжджали всі керівники України і Автономної Республіки Крим, всі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам'яток культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії 2014 року всі дані реєстру передали в тому самому вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам'ятник культурної спадщини. Хоча ми його нікуди не викинули, він стоїть за 200 метрів від скульптури Флори - у будівлі музею саду, поруч з бюстом Молотову, який з 1937 року займав місце, на яке 1957 року встановили Леніна", - розповів Андрій Паштетський.

За його словами, вчена рада Нікітського саду буде дотримуватися закону, і якщо суд вирішив повернути на місце бюст Леніна, значить, він туди повернеться.

"Апеляційний суд залишив чинним перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Скільки нам коштуватиме відновлення "історичної справедливості", я поки що навіть не можу сказати. Але Флору ми обов'язково встановимо в якомусь мальовничому місці саду", - пояснив Паштетський.

Одним з ініціаторів повернення бюсту Леніна на місце богині був голова ялтинського відділення КПРФ, депутат ялтинської міськради Іван Павличенко. Рішення суду про повернення Леніна він сприйняв як перемогу своєї партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram