ГоловнаСуспільствоОсвіта

У 2020 році Міносвіти має намір підвищити вартість навчання за 31 популярною спеціальністю

Плановане підвищення становитиме 10-25%.

У 2020 році Міносвіти має намір підвищити вартість навчання за 31 популярною спеціальністю
Фото: Макс Левин

Вартість контрактного навчання на популярних спеціальностях зросте в 2020 році. Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки у відповіді на запит агентства УНН.

Проєкт постанови про підвищення вартості навчання проходить стадію узгодження, остаточне рішення прийме Кабмін. Проєкт пропонує встановити граничну ціну, нижче якої вузи не зможуть опускати вартість навчання.

"Кожна установа вищої освіти щорічно отримує державне фінансування на підготовку студентів за кошти державного бюджету. Від цього розраховується усереднений показник для установи вищої освіти для підготовки одного студента. Надалі визначається, що мінімальна ціна в 2020 році повинна становити 60%, у 2021 році - 70%, у 2022 році - 80% від середньої вартості підготовки одного студента за кошти державного бюджету", - зазначено у відповіді на запит.

Підвищення ціни навчання передбачається для популярних спеціальностей, за якими немає дефіциту на ринку праці. Таких спеціальностей 31: філологія, економіка, політологія, психологія, соціологія, журналістика, менеджмент, маркетинг, право, міжнародні відносини, медицина, ветеринарія і інші.

За даними міністерства, в 2018 році з державного бюджету було профінансовано підготовку одного студента в розмірі 39 тис. грн, а в 2019-му прогнозний показник становить 44,4 тис. грн. Водночас середня вартість навчання на контракті в 2018 році становила 28 тис. грн, що близько 70% собівартості навчання.

Якщо проєкт буде затверджено, вартість навчання на контракті з популярних спеціальностей наступного року зросте на 10-25%. При цьому популярні вузи, де контракт уже коштує більше за встановлену Міносвіти мінімальну ціну, не будуть зобов'язані підвищувати вартість навчання.

Нагадаємо, раніше Міносвіти назвало топ 5 спеціальностей і вузів, куди подають документи абітурієнти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram