ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кожен третій літній табір порушує санітарні норми, - Держпродспоживстандарт

Лідером за кількістю порушень стали заклади Херсонської області.

Кожен третій літній табір порушує санітарні норми, - Держпродспоживстандарт
Фото: Макс Требухов

Цього літа в Україні через порушення санітарних норм не відкрилися 22 заклади оздоровлення та відпочинку, ще 9 закладів почали роботу без погоджень служби. Про це повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко, повідомила пресслужба відомства.

Кількість дітей, які відпочивають і оздоровлюються в дитячих таборах, щорічно знижується через високу вартість путівок і низький рівень послуг. Станом на початок липня на відпочинку або оздоровленні побували вже 664 тис. дітей.

Як зазначила Григоренко, готовність до роботи оздоровчих закладів становила в середньому 98%, відпочинку - 89%. Фахівці Держпродспоживслужби провели 9,9 тис. перевірок у закладах відпочинку дітей і виявили порушення в 30% установ.

Найвищий відсоток порушень виявлено в Херсонській області (78%), Черкаській (50%), Житомирській (42%), Хмельницькій (48%), Харківській (47%), Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській областях - по 38%.

Порушення стосуються недостатнього контролю за організацією харчування дітей: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів у харчоблоках, порушення  виробничих процесів, порушення технології приготування готових страв, використання заборонених для дітей продуктів харчування, порушення організації питного режиму і так далі. У багатьох закладах спеціалісти виявили елементарну нестачу посуду, мийних засобів і дезінфекторів.

Більшість закладів оздоровлення та відпочинку користувалися власними харчоблоками для приготування їжі (94%), решта закладів робили це або на базі орендованих харчоблоків (3,1%), або за рахунок привізного харчування (1,1%). Не відповідали вимогам санітарного законодавства 29% харчоблоків, серед найчастіших порушень - відсутність проточної води, відсутність каналізації, нестача технічного і холодильного устаткування.

Нагадаємо, минулого тижня в оздоровчому таборі в Одеській області з отруєнням госпіталізували 56 осіб (53 дітей і трьох дорослих), у кількох постраждалих виявили збудник шигельоз. Перевірка встановила, що в таборі, де сталося отруєння, існують суттєві порушення санітарно-гігієнічних норм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram