ГоловнаСуспільствоЖиття

Святошинський суд відпустив беркутівця Тамтуру під домашній арешт

Ще чотирьох підозрюваних у справі про вбивства майданівців залишили під вартою.

Сергей Тамтура (в центре)
Фото: Lb.ua
Сергей Тамтура (в центре)

Святошинський районний суд Києва звільнив з-під варти ексберкутівця Сергія Тамтуру, підозрюваного в убивствах майданівців 2014 року. Запобіжний захід для Тамтури змінено на цілодобовий домашній арешт. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Решта четверо підозрюваних у цій справі - Олег Янішевський, Сергій Зінченко, Павло Аброськін і Олександр Маринченко - залишаються під вартою.

Суд оголосив перерву в засіданні до 20 серпня.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Прокурор у справі Ігор Земсков у коментарі LB.ua зазначив, що під час цього засідання дали виступити самим обвинуваченим. "Вони були дуже добре підготовлені, - каже Земсков. - Якщо їх відпустять, ризик - передусім переховування від судового і досудового розгляду справи. Вони є представниками роти спецпризначення, до складу якої в загальному входило 26 осіб. 21 особа з цієї роти, крім цих 5 обвинувачених, є підозрюваними і переховуються на території РФ. Ми вважаємо, що ексколеги можуть надати їм будь-яку допомогу в переховуванні. Також є ризик знищення доказів. Уже відомо, що 21 автомат Калашникова роти спецпризначення "Беркут" було знищено. До речі, основним "козирем" сторони захисту під час їхнього виступу була стаття Конституційного Суду 176 (подана за скаргою в т. ч. Савченко)".

Фото: Lb.ua

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Lb.ua

Після завершення суду представники націоналістичних організацій підпалили біля входу в будівлю фаєри, вони скандують "Беркут - на нари", протестуючи проти звільнення Тамтури.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, в лютому і липні 2015 року правоохоронці затримали колишніх бійців спецроти "Беркут" Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка й Олега Янішевського. У березні-квітні 2014 року заарештували ексспівробітників цієї спецроти Сергія Зінченка і Павла Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовника, який втік з-під домашнього арешту.

10 лютого 2016 року справи передали до суду, а 16 лютого об'єднали в одне провадження. 7 липня 2019 року Генпрокуратура почала проведення додаткових слідчих експериментів на вулиці Інститутській у Києві у справах Євромайдану. Зокрема, відтворюють обставини і ситуацію подій за епізодами вбивств 20 лютого 2014 року.

Ексберкутівців підозрюють у вбивстві 48 євромайданівців на вулиці Інститутській у Києві, а також у 80 вогнепальних пораненнях активістів. Їм також інкримінують вчинення терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram