ГоловнаСуспільствоЖиття

Хлопець із синдромом Дауна вперше в Україні отримав вищу освіту

Богдан Кравчук із Луцька став бакалавром історії.

Хлопець із синдромом Дауна вперше в Україні отримав вищу освіту
​Богдан Кравчук из Луцка стал бакалавром истории.
Фото: facebook.com/Леся Бондарук

Житель Луцька Богдан Кравчук першим в Україні серед людей із синдромом Дауна здобув вищу освіту. 11 липня він отримав диплом бакалавра історії.

Про це повідомила співробітниця Інституту національної пам'яті Леся Бондарук.

"Сьогодні житель Луцька Богдан Кравчук отримав диплом бакалавра історії!!! Він перший в Україні хлопець із синдромом Дауна, який здобув вищу освіту!" - написала вона у фейсбуці.

Леся Бондарук згадала, як 5 років тому вона з мамою Богдана боролися за його право на вищу освіту.

"Виявилося, що радянську норму із 70-х років про заборону на вищу освіту людям з особливими потребами можна побороти сучасними підходами до освіти. Велике спасибі міністру освіти Сергію Квіту та його заступнику Павлу Полянському, які зрозуміли і підтримали право особливих дітей на вищу освіту" , - написала вона.

За її словами, всі п'ять років навчання у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки Богдан сумлінно вчився і часто був набагато успішнішим від звичайних студентів.

"Його приклад - це промінь надії для батьків особливих дітей. Бо відтепер вони знають, що якщо вірити у своїх дітей і розвивати їхні можливості, то мрії збуваються", - додала Леся Бондарук.

Синдром Дауна - найбільш часта причина порушення роботи мозку серед людей, яка зустрічається в середньому в 1 з 800 осіб на планеті. Причина розвитку цього синдрому - наявність у людей додаткової копії однієї з 20 хромосом, що містить додаткові копії декількох сотень генів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram