ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд зменшив термін ув'язнення фігурантам справи "Хізб ут-Тахрір" на три місяці

"Вирок змінено в бік пом'якшення, хоча пом'якшенням це назвати складно".

Суд зменшив термін ув'язнення фігурантам справи "Хізб ут-Тахрір" на три місяці
Мещанский ОВД
Фото: Крымская солидарность

Верховний суд Росії на три місяці скоротив вирок фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір", задовольнивши таким чином апеляційну скаргу на вирок Північно-Кавказького військового окружного суду. Про це повідомляє "Крим.Реалії".

Енверу Мамутову, визнаному організатором "Хізб ут-Тахрір" у Бахчисараї, суд зменшив термін відбування покарання на три місяці - із 17 років у колонії суворого режиму до 16 років і 9 місяців. Відповідно, решта фігурантів: Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Зеврі Абсеїтов - отримали по 8 років і 9 місяців суворого режиму замість 9 років.

"Вирок змінено в бік пом'якшення, хоча пом'якшенням це назвати складно. Енверу Мамутову термін знижено на три місяці, іншим підзахисним - Ремзі Меметову, Рустему Абільтарову і Зеврі Абсеїтову - аналогічно. Це знущання, ба навіть плювок. Сьогодні російське правосуддя показало, що про якусь правову державу в Росії годі й казати. Доводи захисту жодним чином не були враховані, їм не надали належного значення", - підкреслила адвокат справи Ліля Гемеджі.

Нагадаємо, біля будівлі суду, де розглядали апеляцію у "справі Хізб ут-Тахрір", московські правоохоронці затримали 60 учасників пікету на підтримку засуджених кримських татар. Пікетники були в білих футболках з написами "Припиніть репресії проти кримських татар" і тримали в руках плакати зі словами проти безправ'я щодо засуджених співвітчизників.

Фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» затримали в результаті масових обшуків у будинках кримських татар-мусульман у Бахчисараї 12 травня 2016 року.

Після затримання всіх чотирьох помістили в СІЗО Сімферополя, де вони перебували два роки за сфабрикованими і необґрунтованими звинуваченнями. У травні 2018 року справу передали в Північно-Кавказький окружний військовий суд, а кримчан етапували із Сімферополя в російський Ростов.

24 грудня 2018 року в Північно-Кавказькому окружному військовому суді м. Ростов-на-Дону відбулося заключне судове засідання, на якому оголосили вирок першій бахчисарайській групі. Рішенням суду всіх чотирьох кримських татар-мусульман визнали винними у скоєнні злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram