ГоловнаСуспільствоОсвіта

У 25 українських школах випробують нову програму соціально-емоційного навчання

Програму розробляли за підтримки лауреата Нобелівської премії миру Далай-лами XIV.

У 25 українських школах випробують нову програму соціально-емоційного навчання
Фото: Владислав Мусиенко

У 25 українських школах випробують нову програму навчання SEE Learning, яка пропонує сучасні підходи соціального, емоційного і морального виховання. Про це повідомляє пресцентр Міносвіти з посиланням на слова Лілії Гриневич на конференції EdCamp Ukraine.

"Зараз на EdCamp Україна презентує нову програму соціального, емоційного і морального виховання для школярів. Вона буде пропілотована у 25 школах України. Сьогодні навіть будуть представлені для вчителів перші уроки такої програми. Нашим учителям потрібно навчитися поруч зі знаннями і вміннями формувати у наших молодих людей ті цінності, які допоможуть їм самореалізуватися і бути щасливими", - зазначила міністр.

Щоб визначити, які саме школи випробують нову програму, після конференції EdCamp Ukraine проведуть конкурсний відбір за принципом: один регіон - одна школа.

Гриневич підкреслила, що випробування цієї програми допоможе виокремити найуспішніші практики, які слід застосувати в усіх українських школах. Зазначають, що програма дуже гнучка, її можна практикувати і в рамках окремого предмета, і в контексті інших уроків або позакласних занять.

Крім того, планують доповнити навчальні матеріали найкращими українськими напрацюваннями на тему емоційного і соціального навчання.

"Це 20-40-хвилинні заняття, розділені на сім розділів. Для кожної вікової групи вже створено понад 40 уроків, яких вистачить на рік-два роботи. Вони містять чіткі методичні інструкції та прості, іноді ігрові, завдання для класу, на підготовку до яких педагогові потрібно щонайменше півгодини. У серпні завершиться відбір, а восени почнеться навчання педагогів ", - повідомив радник міністра освіти і науки Олександр Елькін.

Програму SEE Learning розробила міжнародна команда вчених на базі Університету Еморі (США) за підтримки лауреата Нобелівської премії миру Далай-лами XIV. Основи нового методу - розвиток "м'яких навичок". Наприклад, уміння утримувати увагу, системно, креативно і критично мислити, співчувати, працювати в команді, виховання стійкості до проблем і робота з психологічними травмами.

Нагадаємо, з 3 червня 2019 року в Україні почали роботу освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна", через які абітурієнти з ОРДЛО можуть вступити в українські ВНЗ і профтехучилища за спрощеною процедурою - без ЗНО, українського паспорта й атестата.

Центри відкрили на базі 35 закладів вищої освіти у 8 регіонах: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях і місті Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram