ГоловнаСуспільствоВійна

Чехія розслідує участь 20 своїх громадян у війні проти України на Донбасі

Співпраця між чеськими й українськими правоохоронними органами існує.

Чехія розслідує участь 20 своїх громадян у війні проти України на Донбасі
Євген Перебийніс
Фото: joinfo.ua

Чехія розслідує участь 20 своїх громадян у бойових діях на Донбасі на боці російських окупантів. Про це розповів посол України в Чехії Євген Перебийніс в інтерв'ю виданню "Голос України".

"Зараз триває розслідування проти майже 20 чеських громадян, які могли брати участь у військових діях на боці Росії на Донбасі", - підкреслив він.

На питання, як саме таких людей виявляють і чи співпрацюють чеські спецслужби з українськими, він відповів, що це дуже дражлива тема. Однак співпраця між чеськими та українськими правоохоронними органами існує. За його словами, чеські правоохоронці не люблять багато розповідати, як це відбувається.

На цей момент держава засудила тільки одного чеха, який брав участь у бойових діях на сході України. Його засудили до умовного терміну. "Але незважаючи на це, прецедент є. Ведеться розслідування щодо інших. Дуже складним питанням є доказ провини. Багато звинувачень базується на соціальних мережах або свідченнях окремих людей", - заявив посол.

Крім того, він зазначив, що в Чехії дуже велика кількість агентів російських спецслужб. "Російське посольство в Празі має мало не найбільшу кількість співробітників порівняно з іншими дипустановами. Кажуть, що більше половини цих співробітників - представники спецслужб", - сказав Перебийніс.

Він також розповів, що 2016 року в Чехії було відкрито перше представництво так званої «ДНР» за кордоном. Чеське МЗС подало позов до суду - і минулого літа представництво закрили. Обґрунтуванням вимоги було те, що центр вдає із себе офіційну дипломатичну установу держави, котрої не існує.

"І це наразі єдине таке рішення в Європі, незважаючи на те, що схожі центри Росія намагається відкривати і у Франції, і у Фінляндії, і в Італії. Воно може бути прецедентом для інших європейських країн", - заявив Перебийніс.

Нагадаємо, офіційна Прага вирішила обмежити польоти російських авіакомпаній в Чехію, оскільки не задоволена умовами транссибірських маршрутів для свого національного перевізника.

Тож "Аерофлот" скасував всі рейси, крім двох, між Москвою і Прагою на 2 липня. "Перемога" скасувала на цей день рейси Москва - Карлові Вари. "Уральські авіалінії" з 2 липня призупинили перельоти між Прагою і аеропортами "Жуковський" (Москва) і "Кольцово" (Єкатеринбург).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram