ГоловнаСуспільствоВійна

У Зеленського заявили про намір цілком реалізувати Мінські угоди

"Кучма має свої пропозиції, які він виклав на стіл, ми чекаємо щодо них відповіді".

У Зеленського заявили про намір цілком реалізувати Мінські угоди
Фото: facebook/Олександр Данилюк

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Данилюк заявив, що нова влада має намір цілком реалізувати Мінські угоди.

Про це він сказав у інтерв'ю LB.ua.

 "У принципі, ми хочемо цілком реалізувати «Мінськ» - це в наших інтересах. Ми хочемо реінтегрувати території і вважаю, що ми до цього готові. У 2014 році зробити це було смерті подібним - ми б як країна просто не витримали, не змогли б", - заявив Данилюк.

Він нагадав, що Верховна Рада VIII скликання вже ухвалила частину потрібних для цього законів, зокрема про "спеціальний статус" та амністію.

Крім того, за словами Данилюка, умовою для реінтеграції має стати миротворча місія ООН і повне роззброєння незаконних збройних формувань.

Секретар РНБО вважає, що реінтеграція в Україну - єдина надія для Донбасу.

"Що нині собою являють так звані ЛНР і ДНР - це територія без бізнесу, там все субсидовано, мілітаризовано Росією. Молоді там немає, оскільки отримуєш освіту, а диплом не визнається. Це територія, яка фактично приречена. У 2014 році моя команда вираховувала, у скільки приблизно Росії може обійтися Донбас і Крим, тоді виходила сума близько 4 мільярдів доларів. Інакше ця територія стане вмираючою, нікому не потрібною. Але це ж наша територія, наші громадяни. У нас перед ним є моральне зобов'язання. Реінтеграція буде важкою, але якщо ми зможемо пройти цей шлях, зможемо проковтнути проблему, - то станемо сильнішими", - сказав він.

На думку Данилюка, реінтеграція - не миттєвий процес, оскільки якщо щось піде не так, "ми можемо змінювати свою позицію".

Комплекс заходів з виконання Мінських угод складається з 13 пунктів, але за чотири роки не був виконаний жоден з них. Влада України за Петра Порошенка наполягали, що реалізація політичних пунктів Мінських угод є неможливою, поки на Донбасі тривають бойові дії.

Однак, на думку Данилюка, "стояти й упиратися лобом не можна".

"Усі розуміють, що «Мінськ» у лоб виконувати не можна, у зв'язку з цим два роки тому з'явилася ідея про введення миротворчих військ, яку росіяни перетворили на смішну версію охорони місії ОБСЄ. Відбувається якась каша. Тому по деяких позиціях потрібне перезавантаження, там, де прогресу немає. Кучма має свої пропозиції, які він виклав на стіл, ми чекаємо щодо них відповіді. На нього активно накинулися всі, хто в житті на себе такої відповідальності не візьме. А ми вважаємо, що варто спробувати", - сказав Данилюк.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram