ГоловнаСуспільствоВійна

Розведення сил біля Станиці Луганської завершилося

На ділянці розведення спостерігається спокійна і стабільна обстановка

Розведення сил біля Станиці Луганської завершилося
Фото: EPA/UPG

Розведення сил біля Станиці Луганської завершилося.

Про це йдеться в оперативному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Процес розведення сил і засобів було розпочато 26 червня, коли Збройні сили України і члени незаконних збройних формувань покинули передові позиції разом з озброєнням і вийшли за межі ділянки розведення.

Протягом кількох наступних днів, за спостереженнями місії, ЗСУ та бойовики покинули інші позиції на ділянці розведення.

Спостерігачі також зазначили, що в межах ділянки розведення Збройні сили України почали проводити роботи з демонтажу передових фортифікаційних споруд і розмінування, а члени збройних формувань проводили роботи з демонтажу укриття, а також прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення та почали облаштовувати нову контрольно-пропускну інфраструктуру за межами ділянки розведення.

29 червня СММ отримала ноту від Міністерства закордонних справ України, у якій повідомлялося про те, що розведення сил і засобів Збройних сил України на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської завершено.

30 червня аналогічний лист було отримано від збройних формувань з непідконтрольних уряду районів Луганської області.

СММ повідомила, що тепер на ділянці розведення спостерігається спокійна і стабільна обстановка. Спостерігачі й далі стежитимуть за ситуацією.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - у Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Рамкова угода передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.

Відведення тоді відбулося лише в районах перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року, а біля Петровського 7 жовтня 2016 року. Біля Станиці Луганської розведення сил не відбулося через обстріли й було розпочато лише в червні 2019 року.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram