ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У Криму знайшли кістки гігантської викопної птиці вагою до 450 кг

Її останки ще ніколи не знаходили на території Європи.

Фото: Андрей Атучин / paleo.ru

У кримській печері Таврида знайшли кістки гігантської викопної птиці вагою до 450 кг. Це був найбільший птах, який будь-коли жив на території Північної півкулі, і його останків ще ніколи не знаходили на території Європи.

Про це повідомив російський Палеонтологічний інститут імені Борисяка (Крим окупований Росією, і там працюють російські вчені).

За розрахунками дослідників, вимерлий в плейстоцені гігантський нелетючий птах Pachystruthio dmanisensis перевершував у вазі сучасного африканського страуса щонайменше втричі. Маса тіла кримського пернатого гіганта наближалася до 450 кг, тоді як найбільший із сучасних птахів - африканський страус - важить не більш ніж 150 кг.

Фото: Journal of Vertebrate Paleontology

Цей птах не поступався за розміром мадагаскарським епіорнісам (слоновим птахам) і помітно перевершував гігантських новозеландських моа, що важили не більш ніж 270 кг.

Заввишки він міг сягати 3,5 метрів.

Вік знахідки оцінюють приблизно в 1,5-1,8 мільйона років (ранній плейстоцен). Приблизно в цей час перші представники людей роду Homo розселялися з Африки до Азії, тож гігантські птахи мали існувати пліч-о-пліч з древніми людьми.

Раніше кістки пахіструтіо знаходили спільно з кістками людини в Грузії. Гадають, що ці гіганти потрапили в Північне Причорномор'я через Кавказ - безсумнівно, тим самим шляхом, що і давня людина.

Поява велетенських птахів у Криму припадає на час, коли в Передкавказзі і на території півдня Східної Європи клімат став сухішим і поширеними стали степи. Подальше зникнення гігантських птахів у середині плейстоцену може бути наслідком зміни екологічної ситуації - через кліматичні зміни.

Дослідження опубліковано в міжнародному рецензованому виданні Journal of Vertebrate Paleontology.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram