ГоловнаСуспільствоЖиття

З початку року поліція затримала кілька груп липових активістів-вимагачів

Деякі "активісти" заявляли, що поліція їх переслідує нібито за активну громадянську позицію.

З початку року поліція затримала кілька груп липових активістів-вимагачів
Фото: ua-reporter.com

З початку року Нацполіція викрила кілька груп "громадських активістів", які вимагали гроші в громадян за непоширення дискредитаційних матеріалів. Дев'ятьом особам уже оголошено про підозру. Про це повідомляє прес-центр Нацполіціі.

Серед викритих - керівники організацій, "які позиціонували себе як борці з корупцією і свавіллям влади".

"Останнім часом почастішали випадки звернень до правоохоронних органів громадян, які повідомляють про тиск на них з боку представників громадських організацій. Вимоги досить прості: певна сума коштів за непроведення заходів, спрямованих на дискредитацію особи", - сказано в повідомленні.

Перед тим, як прийти до бізнесмена або публічної особи, зловмисники заздалегідь готувалися: проводили збір конфіденційної інформації про всіх членів його сім'ї, готували фейкові матеріали з компроматом і поширювали їх через підконтрольні веб-ресурси. Пізніше за припинення таких дій липові активісти вимагали гроші.

Коли поліція на підставі суду проводила необхідні процесуальні дії стосовно підозрюваних здирників, ті починали кампанію з дискредитації правоохоронних органів через ЗМІ. Липові активісти заявляли, що поліція їх переслідує нібито за активну громадянську позицію.

Поліція зазначила, що це лише один із способів уникнути відповідальності за вчинення злочинів.

Нагадаємо, наприкінці травня поліція затримала двох осіб за шантаж і вимагання хабара у в.о. держсекретаря Мінекології. Від зловмисників постраждалий отримав ультиматум: або надання $ 100 тис., або розголошення відомостей приватного й очорнювального характеру. Крім того, вони представлялися співробітниками спеціалізованих правоохоронних органів.

Підозрюваних затримали після одержання $ 100 тис. від чиновника.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram