ГоловнаСуспільствоВійна

ЗМІ назвали імена чотирьох підозрюваних у справі збитого MH17

Серед них - підозрюваний у державній зраді полковник ЗСУ Без'язиков.

ЗМІ назвали імена чотирьох підозрюваних у справі збитого MH17
Фото: EPA/UPG

Голландський телеканал Nieuwsuur назвав імена чотирьох підозрюваних у справі збитого над Донбасом малайзійського Boeing 777.

Про це пише TheBell із посиланням на опублікований у Twitter ролик телеканалу.

"За день до оприлюднення нових подробиць розслідування спільної слідчої групи (JIT) голландський канал Nieuwsuur опублікував імена чотирьох підозрюваних. Досі ні одне ім'я офіційно не називалося, а одне з них збіглося з іменем важливого фігуранта відкритого розслідування. Поки що незрозуміло, чи це ті імена, які назве JIT. Але їхнє оприлюднення в кожнім разі спровокує зростання напруженості з Росією, яка не екстрадує своїх громадян", - пише видання.

Переклад сюжету опублікувала українська колумністка Світлана Самборська. Так, за версією каналу, в списку підозрюваних чотири імені:

Сергій Мучкаєв, командир 53-ї зенітно-ракетної бригади, базованої в Курську. За версією телеканалу, він відповідав за перевезення ЗРК "Бук" до українського кордону і особисто брав у ньому участь.

Іван Без'язиков, громадянин України, полковник ЗСУ. Він перебуває під судом в Україні за звинуваченням у державній зраді. Можливо, він сприяв перевезенню "Бука" до місця запуску.

Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), шеф розвідки "ДНР", ветеран ГРУ РФ. Це ім'я фігурує в журналістському розслідуванні: Дубинського (відомого також як Сергій Петровський) вважають організатором бойового застосування установки.

Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), підполковник запасу російських ПДВ. Згадується у зв'язку з перевезенням "Бука" й організацією охорони району падіння уламків збитого літака. За деякими даними, був біля установки в момент пуску.

Нагадаємо, 19 червня JIT назве імена чотирьох підозрюваних. Про це сьогодні повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. За її словами, йдеться про високопоставлених російських військових, причому це "тільки верхівка" - причетних буде більше, але їхні імена розкриють пізніше.

Після доповіді буде презентація експертно-журналістської групи Bellingсat. "Вони завжди йдуть далі, ніж офіційна група розслідування", - додала Зеркаль.

Раніше слідство офіційно не називало імен. Однак JIT щільно співпрацює з Bellingcat, що є де-факто неофіційною групою розслідування. Низка первинних даних і висновків цієї групи увійшли в матеріали офіційного розслідування.

Восени минулого року JIT представила висновки, згідно з якими малайзійський "Боїнг" уразила ракета "земля-повітря" з установки "Бук", що стріляла з району донбаського містечка Сніжне (в той момент перебувало під контролем "ДНР").

На початку червня 2019 року було оприлюднено нові докази причетності росіян до катастрофи МН17. У день, коли з установки ЗРК "Бук" атакували рейс МН17, більш ніж 170 військовослужбовців підрозділів ППО РФ перебували поблизу кордону в Ростовській області. А 15 липня, за два дні до катастрофи лайнера, вони отримали сухі пайки на 5 діб.

Раніше JIT прийшла до висновку, що ракету "Бук", з якої збили літак, доправили в Україну з російської військової частини, розквартированої під Курськом. У зв'язку з цим Нідерланди в травні 2018 року поклали відповідальність за трагедію на РФ, яка заперечує свою причетність до катастрофи авіалайнера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram