ГоловнаСуспільствоЖиття

Захист фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" оскаржить вирок російського суду

Вирок у цих справах було винесено задовго до початку судового слідства - адвокат.

Захист фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" оскаржить вирок російського суду
Лиля Гемеджи
Фото: krymr.com

Адвокат фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" Ліля Гемеджі назвала вирок Північно-Кавказького окружного військового суду очікуваним і заявила, що має намір оскаржити його. Про це вона повідомила кореспонденту Крим.Реалії.

"Терміни очікувані і для захисників, і для підсудних. Ми від початку говорили про те, що вирок у цих справах винесено задовго до початку судового слідства, результат його вже був написаний. Засідання, які проходили в Ростові, - це лише імітація справедливого судового процесу" , - сказала адвокат.

Гемеджі підкреслила, що захист подасть апеляційну скаргу на цей вирок.

Також вона заявила, що фігуранти справи не здивовані рішенням суду посилити покарання трьом: Рустему Ісмайлову, Узеїру Абдулаєву і Емілю Джемаденову, незважаючи на те, що до останнього вірила в справедливість суддів.

"Це лише термін на папері. Термін, який вони будуть відбувати насправді, залежить не від суддів і не від прокурорів. Репресії можна зупинити лише політичною волею. Але, на превеликий жаль, або влада не хоче цього робити, або це цілеспрямована політика геноциду щодо певної нації чи релігії. У Криму обидві цих ознаки становлять єдине ціле", - додала Гемеджі.

Нагадаємо, 2016 року російська влада почала переслідувати учасників релігійного руху "Хізб ут-Тахрір" в окупованому Криму. Цей рух заборонено в Росії як терористичний, але не заборонено в Україні.

Чотирьох жителів Севастополя вже засуджено до різних термінів позбавлення волі. "Організатор" осередку Руслан Зейтуллаєв отримав 12 років колонії суворого режиму, інші - по п'ять років колонії загального режиму.

Сьогодні, 18 червня, Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова виніс вирок п'ятьом кримським татарам у рамках цієї справи.

Теймура Абдуллаєва засуджено до 17 років суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік 6 місяців, Узеїра Абдуллаєва - 13 років, Айдера Саледінова - 12 років, Рустема Ісмаїлова - 14 років, Еміля Джемаденова - 12 років.

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram