ГоловнаСуспільствоЖиття

Питання нового проходження через Керченську протоку поки що не стоїть, - Хомчак

"У нас немає стільки українців, щоб ми ними так могли ризикувати".

Питання нового проходження через Керченську протоку поки що не стоїть, - Хомчак
Руслан Хомчак
Фото: UA:TV

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Руслан Хомчак переконаний, що Україна не повинна поступатися позиціями в Керченській протоці, але питання нового проходження українських сил через неї поки що не стоїть.

Про це він заявив в інтерв'ю "BBC Україна".

"Я не можу сказати, що прямо завтра ми будемо проходити через Керченську протоку. Спочатку треба розібратися з тим, що сталося, адже процес не завершений. Наші моряки, на жаль, перебувають у камерах РФ. Але, звичайно, ми не збираємося здавати наші позиції в Азовському морі. Щодо проходження, то сьогодні це питання теж не стоїть. У нас немає стільки українців, щоб ми ними так могли ризикувати", - сказав Хомчак.

Він підкреслив, що спочатку потрібно розібратися з актом агресії Росії під час попереднього проходження українських кораблів через протоку - в листопаді минулого року. При цьому, зазначив Хомчак, сьогодні рівень загрози з боку РФ не знизився.

"Рівень загрози не зменшився, тому що РФ свої наміри не полишає і постійно їх коригує залежно від ситуації. Ви бачите, що в Чорному морі відбувається блокування торгових суден, які заходять через Керченську протоку. Щодо нашої готовності дати відсіч, то всі рішення ухвалено, керівництво ООС готове реагувати на всі загрози", - заявив начальник Генштабу.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людей) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, взятих у полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимог трибуналу.

Того ж дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив усіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram