ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

​Текст Томосу був відомий до собору і Філарет ознайомився з ним, - архієпископ Євстратій

Почесний патріарх Філарет відмовився визнавати Томос про автокефалію.

​Текст Томосу був відомий до собору і Філарет ознайомився з ним, - архієпископ Євстратій
Фото: пресс-служба президента

Текст Томосу про автокефалію помісної Православної церкви України був відомий ще з січня цього року.

Про це повідомив у Фейсбуці архієпископ Православної церкви Євстратій Зоря, відповідаючи на слова почесного Патріарха ПЦУ Філарета, який відмовився визнавати Томос, оскільки він, нібито, не знав його тексту.

"Текст Томосу публічно широко відомий з 6 січня 2019 р. А основні його положення були зрозумілі ще з проекту Статуту ПЦУ, запропонованого Синодом ВП для Об'єднавчого Собору. Тобто 15 грудня 2018 р. точно було відомо і про миро, і про діаспору, і про право апеляції", - написав Зоря.

За його словами, не було відомо дослівно, але що зазначені моменти є принциповими для Вселенського патріархату та будуть відображені в Томосі, було відомо.

"Тому, на мою думку, нинішня критика Томосу відбувається зовсім не від його об'єктивного змісту, адже інакше вона з'явилася б мінімум на 5 місяців раніше", - додав Зоря.

Нагадаємо, на початку травня стало відомо, що Філарет досі вважає себе патріархом УПЦ КП, продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

24 травня на Синоді ПЦУ Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли цього зробити. 28 травня він видав новий указ від імені УПЦ Київського патріархату, заборонивши богослужіння ректорові Київської православної богословської академії протоієрею Олександру Трофимлюку.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній оголосив документи, що видаються від імені Київського патріархату і "вносять смуту серед кліру міста Києва", недійсними. У ПЦУ також показали відео з собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року, на якому Філарет особисто підписує рішення про розпуск Київського патріархату. Але Філарет і його прихильники відмовилися визнати це помісним собором, а підписаний документ - дійсним.

11 червня Філарет оголосив, що скликає помісний собор Київського патріархату на 20 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram