ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд скасував дозвіл на будівництво "Патріотики на озерах"

На Осокорках створять ландшафтний заповідник.

Суд скасував дозвіл на будівництво "Патріотики на озерах"
Фото: Макс Требухов

11 червня суд задовольнив позов ГО "Екопарк Осокорки" і скасував дозвіл на будівництво ЖК "Патріотика на озерах" у Києві.

Про це повідомила активістка Ольга Паржитська.

"Шостий апеляційний суд прийняв рішення задовольнити позов ГО "Екопарк Осокорки" в повному обсязі і скасував дозвіл на будівництво другої черги на будівництво, а саме "Патріотики на озерах", - написала вона в фейсбуці.

Нагадаємо, конфлікт між місцевими жителями на Осокорках і забудовником - банком "Аркада" - тривав з минулого року.

Місто виділило ділянку біля озера Небреж під оренду ще у 2005 році, зараз ним володіє ТОВ "Контактбудсервіс". Забудовник, банк "Аркада", хоче звести на цій ділянці один з найбільших в Києві житлових комплексів - 43 будинки на 24-27 поверхів. Місцеві жителі виступають проти будівництва і за облаштування на озерах ландшафтного парку «Екопарк Осокорки». У 2015 році на сайті КМДА навіть була зареєстрована відповідна петиція. За 90 днів вона набрала 11 тисяч голосів (при необхідних 10 тисяч).

У січні Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок під "Патріотику на озерах". У квітні депутати прийняли проект рішення про створення ландшафтного парку "Осокорківські луки".

Але будівельні роботи продовжилися. Відразу після рішення Київради на сайті забудовника з'явилося повідомлення про те, що це рішення незаконне і будівництво триватиме.

Забудовник посилається на постанову господарського суду міста Києва від 25.05.2018 року № 910/2902/18, згідно з якою "Контактбудсервіс" є боржником, і тому Київраді заборонено "вчиняти будь-які дії з припинення права на землекористування ділянками". Фірма винна місту 16 450 222 гривні 33 копійки і не може цей борг погасити.

Мер Києва Віталій Кличко у відповідь заявив, що "Контактбудсервісу" дали час оплатити борги місту, перестати судитися з приводу зменшення орендної плати та домовитися з місцевими жителями.

В кінці лютого 2019 року стало відомо, що СБУ проводить розслідування за фактом початку будівництва на Осокорках ЖК "Патріотика на озерах".

У березні КП "Київблагоустрій" демонтував міст, який забудовник побудував на самовільно захопленій ділянці землі. Міст був потрібен для того, щоб підвозити будівельну техніку до "Патріотики на озерах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram