ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні набули чинності нові стандарти лікування ВІЛ

Відтепер усі люди з ВІЛ мають право довічно отримувати безкоштовне лікування.

В Україні набули чинності нові стандарти лікування ВІЛ
Фото: facenews.ua

Міністерство охорони здоров'я затвердило новий протокол лікування і профілактики ВІЛ-інфекцій. Про це повідомляють у прес-центрі МОЗ.

5 червня 2019 року Міністерство охорони здоров'я України Наказом №1292 затвердило новий клінічний протокол застосування антиретровірусних препаратів для лікування і профілактики ВІЛ-інфекції.

З цього моменту всі люди з ВІЛ, незалежно від кількості вірусу в крові, мають право довічно отримувати безкоштовне лікування.

Зазначають, що цей наказ офіційно затвердив рекомендації МОЗ з приводу лікування 2018 року і рекомендації з тестування 2016 року.

Новий протокол передбачає діагностування ВІЛ тільки 2 швидкими тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше, відповідно, швидше розпочати лікування ВІЛ-інфекції.

Крім того, інновація полягає в тому, що лікуванням передбачено комплексне надання медпослуг з виявлення, профілактики і лікування інфекції.

Протокол ґрунтується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, які також включають аспект громадського здоров'я.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я пропонує розрахувати тарифи на послуги з догляду за пацієнтами з ВІЛ.

Цей проект розміщено на сайті відомства для громадського обговорення в рамках підготовки переходу від донорського (переважно за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією) до державного фінансування цих послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram