ГоловнаСуспільствоЖиття

Конституційний Суд скасував мінімальний вік для виходу на пенсію за вислугу років

Для професій, де непрацездатність може настати раніше за пенсійний вік, мінімальне обмеження визнано неконституційним.

Конституційний Суд скасував мінімальний вік для виходу на пенсію за вислугу років
Фото: liveinternet.ru

Конституційний Суд визнав неконституційним встановлення мінімально необхідного віку для нарахування пенсії за вислугу років.

Про це сьогодні повідомила прес-служба суду.

4 червня КС ухвалив рішення за конституційним поданням 45 депутатів Верховної Ради щодо відповідності окремих положень закону "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про державну службу", "Про судову експертизу", "Про Національний банк України", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про дипломатичну службу", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про Кабінет Міністрів України", "Про прокуратуру", а також положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого постановою парламенту від 13 жовтня 1995 року.

Своїм рішенням Конституційний Суд визнав неконституційними положення пункту "а" статті 54, статті 55 закону "Про пенсійне забезпечення".

Цим положенням було встановлено додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років - досягнення віку 50 років для працівників льотного і льотно-випробувального складу, і 55 років для працівників освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення, а також артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів.

Відповідно до закону, пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком. З викладеного випливає, що втрата професійної працездатності або придатності не пов'язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

Конституційний Суд виходить з того, що встановлена, як додаткова, умова для призначення пенсії за вислугу років - досягнення віку 50 років та 55 років - нівелює сутність права на соціальний захист.

Крім того, на думку КС, підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок, збільшення на 5 років загального і спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, здійснювалося без урахування юридичної природи призначення пенсії за вислугу років, визначеної законодавством.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, в червні 2018 року КС відмовився оцінювати конституційність закону про пенсійну реформу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram