ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У мережі з'явилося відео з Помісного собору, на якому Філарет підписує рішення про ліквідацію КП

Патріарх наполягає, що рішення Помісного собору про ліквідацію КП - фальшиве.

У мережі з'явилося відео з Помісного собору, на якому Філарет підписує рішення про ліквідацію КП
Фото: скрин видео

У мережі оприлюднено відео з Помісного собору УПЦ Київського патріархату 15 грудня 2018 року, на якому представлені докази того, що Київський патріархат ліквідували всі архієреї одноголосно.

Рішення про ліквідацію зачитує митрополит Луцький і Волинський Михаїл: "Є відповідна постанова Помісного собору припинити діяльність релігійної організації Української православної церкви Київського патріархату шляхом об'єднання і приєднання до створеної Православної церкви України".

Владика Михайло просить патріарха Філарета благословення на голосування і після нього глава УПЦ КП патріарх Філарет підписує документ.

Раніше Православна церква України оприлюднила постанову помісного собору Української православної церкви Київського патріархату від 15 грудня 2018 року про саморозпуск.

Документ підписаний патріархом Філаретом, чотирма митрополитами, серед яких нинішній предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко), і низкою інших ієрархів УПЦ КП.

Помісний собор відбувся у Теплій Софії перед об'єднавчим собором УПЦ КП, УАПЦ та частини УПЦ МП. Проект був ухвалений одноголосно.

Перший пункт рішення собору свідчить, що дія релігійного об'єднання УПЦ КП припиняється шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України.

Статут про управління УПЦ КП і діяльність всіх статутних органів церкви було припинено.

Раніше Філарет заявив, що УПЦ КП досі існує і він його патріарх. Як з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

На зборах духовенства Київської єпархії 3 червня Філарет заявив, що рішення Помісного собору про ліквідацію КП - фальшиве. "Зараз наше завдання в тому, щоб зберегти Київський патріархат. В якому обсязі - не має значення. Але він повинен існувати", - цитує Філарета Церкваріум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram