ГоловнаСуспільствоЖиття

Проспект Григоренка в Харкові можуть знову перейменувати на Маршала Жукова

Це питання розглянуть на найближчій сесії міськради.

Проспект Григоренка в Харкові можуть знову перейменувати на Маршала Жукова
Пропект Григоренко в Харькове
Фото: ukrinform.ru

Питання про повернення харківському проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова розглянуть на найближчій сесії Харківської міськради. Про це заявив мер міста Геннадій Кернес, передає прес-центр міськради.

"Питання про перейменування проспекту імені маршала Григоренка на проспект імені маршала Жукова буде винесено на найближчу сесію Харківської міської ради, що відповідає українському законодавству. І там його буде вирішено депутатами, яким харків'яни делегували право від їхнього імені ухвалювати ті чи інші рішення", - наголошується в заяві Кернеса.

Він наголосив, що станція метро, яка мала раніше ім'я маршала Жукова, збереже свою нинішню назву "Палац спорту".

Крім цього, в заяві цитується прес-секретар президента України Юлія Мендель, яка передала позицію Зеленського щодо того, що Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" робить виняток для випадків, коли історичні пам'ятки пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з території України.

Коли в Україні почалася декомунізація, ім'я Жукова потрапило під політичну заборону. Однак після цього, мерія отримала багато звернень і тисячі підписів з проханням не перейменовувати проспект Жукова.

"На початку травня цього року, напередодні Дня перемоги, на сайті міськради з'явилася петиція з проханням відновити колишню назву проспекту. За добу вона набрала навіть більше голосів, ніж потрібно, - 5 587. І якби, згідно із законодавством, після досягнення 5 000 голосів ми не змушені були закрити голосування, вона б набрала десятки тисяч "за", - зазначив Геннадій Кернес.

Також мер Харкова нагадав, що бюст маршала Жукова буде відновлений найближчим часом.

Нагадаємо, 2 червня протестувальники проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник маршалу Жукову в Харкові. Серед учасників акції були представники Національного корпусу. Поліція спробувала розігнати учасників акції біля пам'ятника сльозогінним газом.

За фактом знесення пам'ятника відкрили два кримінальні провадження: за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) і ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України, оскільки під час заходів група невідомих розпорошила сльозогінний газ, через що постраждали троє поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram