ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У регіони вирушила найбільша партія сироваток від ботулізму

У цьому році Україна вперше купила сироватку через держзакупівлі.

У регіони вирушила найбільша партія сироваток від ботулізму
Фото: segodnya.ua

В українські регіони поїхала партія з 204 флаконів сироваток від ботулізму канадського виробництва, закуплених за державний рахунок. Про це повідомив прес-центр МОЗ.

Заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина зазначила, що завдяки закупівлям через міжнародні організації вперше Україні вдалося закупити якісну сироватку у визнаних у світі виробників. Раніше в нас не було спеціальної програми з централізованих закупівель протиботулінічних сироваток.

"Тепер МОЗ забезпечує такими антитоксинами за кошти державного бюджету. Вони будуть безкоштовно доступні кожному, з ким стався випадок ботулізму і хто їх потребує", - заявила Стефанишина.

Щоб забезпечити всіх пацієнтів необхідними ліками, потреби кожного регіону формували на базі статистичних даних - через розрахунок середньої кількості захворювань за останні десять років.

Партію протиботулінічних сироваток закупила Програма розвитку ООН (ПРООН). Їх залишковий термін придатності на момент поставки - не менш ніж 2 роки.

"ПРООН співпрацює з Міністерством охорони здоров'я України, щоб підтримати впровадження медичної реформи та посилити закупівельну здатність держави, його систему і процеси, з метою загального медичного забезпечення громадян, не залишаючи нікого збоку", - зазначила постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева.

За оперативними повідомленнями, з початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, в результаті яких захворів 51 особа. За цей період найбільше випадків ботулізму зафіксували в Чернігівській, Житомирській, Вінницькій, Запорізькій областях і в Києві.

Ботулізм - це харчове отруєння, обумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після вживання зараженої їжі. Серед симптомів: порушення близького зору, двоїння в очах, сильна сухість у роті, важко ковтати, підвищена стомлюваність, м'язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювота, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м'язів шиї і кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різкого підвищення температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають обов'язковій госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, в більшості випадків - це введення сироватки антитоксину.

Нагадаємо, минулого року ПРООН постачала в Україну сироватку від ботулізму у вигляді гуманітарної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram