ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Феофанію" можуть вивести з-під медреформи

Законопроект підтримав особисто перший віце-прем'єр Кубів.

"Феофанію" можуть вивести з-під медреформи
Фото: Сергей Нужненко

Урядовий комітет з економічних питань 30 травня підтримав законопроект №10231, який виводить медичні заклади у підпорядкуванні Держуправсправами і Нацакадемії медичних наук з процесу трансформації системи охорони здоров'я.

Про це повідомила прес-служба МОЗ, яке не згодне з таким рішенням.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у фейсбуці написала, що рішення було ухвалено за особистого сприяння голови комітету, першого віце-прем'єра Степана Кубіва.

"Ми бачимо, що не всі готові до конкуренції за пацієнта. Зручніше бути лікарнею "для своїх", отримувати фінансування не за кращі результати, а через близькість до "кого треба". Якщо законопроект ухвалять у парламенті, і "Феофанія", і лікарні Академії медичних наук не увійдуть в реформу системи охорони здоров'я, потрапити туди можна буде як всі ці роки. Тобто мати чи депутатське посвідчення, чи гроші, чи когось, хто може зателефонувати і попросити за вас", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Міністерство наполягає, що відомчі медичні заклади, зокрема депутатська лікарня "Феофанія", повинні перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

Для цього лікарні повинні перетворитися на державні або комунальні некомерційні підприємства і підписати договори з Національною службою здоров'я про надання медпослуг.

Нагадаємо, у 2020 році в Україні має розпочатися реформа вторинної медичної допомоги.

Вона передбачає, що, отримавши скерування від сімейного лікаря до вузького спеціаліста, пацієнт зможе звернутися до будь-якого фахівця цього профілю в будь-якому медичному закладі України. НСЗУ платитиме медзакладу за кожну надану цим фахівцем послугу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram