ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ підтвердило заборону на відвідування дитсадків для невакцинованих дітей

У відомстві запевнили, що в Україні достатньо вакцин, і всі вони високої якості.

МОЗ підтвердило заборону на відвідування дитсадків для невакцинованих дітей
Фото: kievcity.gov.ua

Верховний Суд України своїм рішенням підтвердив, що вакцинація є обов'язковою, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садки. Це підтвердили в Міністерстві охорони здоров'я України, повідомляє прес-служба відомства.

"Батьки можуть вибирати форму навчання дитини, але держава встановлює певні правила реалізації такого права, щоб враховувалися не тільки права дитини на дошкільну освіту, але і забезпечувалася безпека і здоров'я всіх дітей", - сказано в повідомленні МОЗ.

"МОЗ України сподівається, що суди по всій Україні будуть враховувати це рішення в своїй практиці", - сказано в повідомленні.

Таким чином, згідно з чинними нормами закону відвідувати державні навчальні заклади можуть тільки ті діти, які отримали щеплення згідно з Календарем профілактичних щеплень, або якщо в дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб").

Зараз безкоштовно вакцинуватися від кору можуть як діти, так і дорослі - МОЗ України скасувало вікові обмеження. Отримати щеплення можуть навіть діти, у яких є фальшива довідка, але не було щеплення.

Перевірити кількість вакцин у вашій області можна в таблиці.

Нагадаємо, справу про обов'язкову вакцинацію розглядалося в судах різних інстанцій з 2016 року. До суду звернулася матір, чию невакциновану дитину відмовилися приймати в садок. Жінка побачила в цьому порушення права свого сина на освіту, а робити щеплення відмовилася "через недовіру до вакцин".

Верховний Суд не отримав переконливих аргументів про те, чому якості вакцин не можна довіряти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram