ГоловнаСуспільствоЖиття

Ресторани та готелі платитимуть роялті за використовувану музику

Українська ліга авторських і суміжних прав отримала на це право.

Ресторани та готелі платитимуть роялті за використовувану музику
Фото: imrey.org

Українська ліга авторських і суміжних прав отримала право збирати винагороди (роялті) за звучання звукозаписів пісень у закладах індустрії гостинності (ресторанах, готелях, кафе, нічних клубах). Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Крім цього, МЕРТ акредитував громадську спілку "Український музичний альянс" на збір винагороди за використання звукозаписів телерадіоорганізаціями, провайдерами програмної послуги, онлайн-мовниками та іншими організаціями, які займаються публічним мовленням.

Зібрані кошти будуть розподілятися між виконавцями, виробниками фонограм і відеограм.

Нагадаємо, 13 лютого 2019 року Європарламент, Рада Євросоюзу і Єврокомісія досягли угоди про прийняття директиви, згідно з якою великим корпораціям, зокрема Google і Facebook, доведеться платити правовласникам (авторам) контенту роялті за його використання і поширення.

За новими правилами, агрегатори контенту та соціальні мережі будуть платити видавцям за відображення в новинах, а також ділитися виручкою з авторами відео і музики. Крім того, корпорації зобов'яжуть не допускати видалення контенту, захищеного авторським правом.

Директива передбачає, щоб соцмережі підписували з правовласниками ліцензійні угоди, причому мова не тільки про музикантів або режисерів, але і про журналістів і письменників. Під час розміщення контенту агрегатори повинні стежити і за тим, щоб об'єкти інтелектуальної власності не викрадали.

На впровадження цих змін Євросоюзу відведено 2 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram