ГоловнаСуспільствоОсвіта

Серед українських неповнолітніх 25% дівчат і 40% юнаків зізналися, що мають сексуальний досвід

ЮНІСЕФ опублікував результати великого соціологічного дослідження.

Серед українських неповнолітніх 25% дівчат і 40% юнаків зізналися, що мають сексуальний досвід
Фото: Макс Требухов

Українські підлітки вважають себе малоактивними, не надто здоровими і схильними до булінгу. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Українським інститутом соцдосліджень ім. Яременка спільно з ЮНІСЕФ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Згідно з даними нашого дослідження, українські підлітки повідомляють про низький рівень фізичної активності і переважно нездорові харчові звички. Вони засвідчують поширення булінгу, насильства в школах і недостатню щоденну підтримку з боку сім'ї", - розповіла голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер.

За даними опитування, третина підлітків мають зайву вагу, кожен п'ятий вважає своє здоров'я середнім або поганим, а більш ніж половина опитаних підлітків скаржаться на поганий настрій і нервозність. 31% респондентів серед дівчаток і 21% - серед хлопчиків зізналися, що відчували такий рівень відчуття безнадійності та печалі, що припиняли займатися рутинними справами.

Опитування показало, що майже 15% дітей віком 10 років уже пробували алкоголь, серед 17-річних підлітків такий досвід є більш ніж у 60%. 16% дівчаток і 24% хлопчиків віком від 11 до 17 років мають досвід куріння, а марихуану хоча б раз вживали 8% опитаних підлітків віком 13-17 років.

25% дівчаток і 40% хлопчиків віком 13-17 років мають досвід статевих стосунків, і тільки 12% опитаних молодих людей мають уявлення про ВІЛ-інфекції.

Опитування також показало, що українські підлітки залежать від соцмереж і віртуального спілкування - 25% респондентів визнали, що постійно думають про час, який можна провести в соцмережах.

Соціологічне дослідження було проведено в 2018 році Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка спільно з ЮНІСЕФ у 287 навчальних закладах України, опитано більш ніж 13 тисяч респондентів віком від 10 до 17 років, використовували метод самозаповнення опитувальника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram