ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Більш ніж 100 депутатів запропонували легалізувати медичну марихуану (оновлено)

Відповідний законопроект зареєстрований у Раді.

Більш ніж 100 депутатів запропонували легалізувати медичну марихуану (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Понад 100 депутатів Верховної Ради запропонували парламенту легалізувати медичну марихуану. Відповідний законопроект №10313 було зареєстровано в Раді 20 травня.

Цей проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення фундаментального права людини на життя передбачає легалізацію канабісу в медичних цілях.

Оновлення. На сайті парламенту з'явився текст законопроекту, в якому пропонується:

- внести зміни в Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо забезпечення реалізації прав осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, на життя та охорону здоров'я;

- внести комплексні зміни до Закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" щодо запровадження механізмів легального вирощування та використання в промислових, наукових і медичних цілях рослин роду коноплі;

- внести зміни в Закон "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними" щодо уточнення процедури огляду транспортних засобів, вантажів і особистих речей громадян;

- внести зміни в Закон "Основи законодавства України про охорону здоров'я" щодо уточнення права людини на застосування наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів і рослин, дозволених до використання в медичній практиці;

- внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо усунення корупціогенних норм, що дозволяють безпідставно притягувати особу до відповідальності за володіння легально придбаними наркотичними засобами та їх використання виключно з медичною метою без мети збуту, звільнення від кримінальної відповідальності особи, що здійснила переміщення через митний кордон України наркотичних засобів і психотропних речовин, придбаних за призначенням лікаря, за наявності та на підставі рецепта, виданого закладом охорони здоров'я для власного споживання з медичною метою, а також щодо застосування положень ст. 310, 311 на посів та вирощування конопель, що містять наркотичні речовини в небезпечних кількостях;

- внести зміни в Закон України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо уточнення Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності.

Згідно із запропонованими змінами, стаття 310 КК "Посів або вирощування снодійного маку або конопель" матиме назву "Незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку або конопель" і передбачатиме кримінальну відповідальність за вирощування конопель тільки за наявності там "наркотичних речовин в небезпечних кількостях".

Це ж стосується ст. 320 КК про порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів - у статті 44 КпАП забирається відповідальність за придбання конопель без мети збуту в невеликих розмірах. Водночас ст. 309 КК, яку вимагають пом'якшити, залишається без змін.

Нагадаємо, 30 січня на сайті парламенту опублікували петицію з вимогою легалізувати використання канабісу в медичних і наукових цілях. На 12 березня петиція набрала необхідну кількість підписів - 25 тисяч.

20 березня Комітет Верховної Ради України з прав людини розглянув цю електронну петицію. Ніхто з членів комітету не виступив проти петиції. Але голосування з питання не було, оскільки не було кворуму.

На засіданні комітету було обговорено можливість створити робочу групу із залученням представників інших профільних комітетів.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун також виступала за легалізацію канабісу для застосування в медичних цілях. Супрун зазначила, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних і паліативних ефектів і дозволений у 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram