ГоловнаСуспільствоЖиття

Бійці Нацгвардії виступили на захист Марківа в італійському суді

Військові розповіли про події травня 2014 року на горі Карачун у Слов'янську.

Бійці Нацгвардії виступили на захист Марківа в італійському суді
Бойцы Нацгвардии выступили ​в защиту Маркива в итальянском суде
Фото: mvs.gov.ua

Військовослужбовці Національної гвардії України виступили на захист свого товариша за службою Віталія Марківа в італійському суді.

Про це повідомляється на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Зазначається, що четверо колишніх і нинішніх товаришів за службою Марківа з батальйону ім.Кульчицького, а також в.о. командувача Нацгвардії генерал-лейтенант Микола Балан докладно розповіли суду про особливості військової служби і характер бойових операцій на початку російської агресії на Донбасі.

"Вони, зокрема, розповіли про події травня 2014 року на горі Карачун в Слов'янську під час активних бойових дій з російськими бойовиками терористичної банди Ігоря Гіркіна. За свідченнями українських військових, Марків не був причетний до загибелі італійського репортера Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких міг бути убитий фотограф, який перебував на позиціях проросійських бойовиків і наражав себе на небезпеку, незважаючи на офіційні рекомендації посольства Італії не їхати в зону бойових дій", - йдеться в повідомленні.

Свідки також повідомили, що Марків ніс службу з охорони та оборони телевізійної вежі на Карачуні в секторі відповідальності, протилежному від місця загибелі італійського репортера. Інтенсивність бойових дій в цьому районі була дуже високою, починаючи з 2 травня, коли зведений підрозділ сил АТО в складі гвардійців і десантників після бою і втрат зайняв стратегічну висоту над містом.

Фото: mvs.gov.ua

Глава МВС Арсен Аваков подякував і висловив підтримку несправедливо звинуваченому військовослужбовцю, його сім'ї та українцям, які відвідують кожне засідання в цьому процесі.

"Сам факт цього допиту і вичерпні та переконливі свідчення наших свідків, сподіваюся, сприятимуть встановленню істини в цій справі і дозволять італійському правосуддю винести справедливе рішення. Нам нема чого приховувати, ми відкриті і наполягаємо на невинності нашого солдата", - наголосив міністр.

Нагадаємо, замкомвзводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії ім.Кульчицького Віталій Марків був затриманий 30 червня 2017 року в Італії за підозрою в причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська в травні 2014 року.

Роккеллі помер від осколкового поранення. З ним також загинув перекладач Андрій Миронов і був поранений французький стрінгер Вільям Рогульон.

Влада України неодноразово заперечувала причетність до загибелі Роккеллі. Найближчі позиції сил АТО тоді дійсно розташовувались на горі Карачун, але протягом доби 24 травня українські силовики не застосовували міномети в цьому районі. Водночас упродовж останньої доби терористичні групи у Слов'янську неодноразово здійснювали мінометні обстріли позицій українських силовиків, повідомляла група "Інформаційний спротив" (тоді це було основне джерело інформації про АТО).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram